Εκδόσεις 1871-72

Πήγαινε κάτω

Εκδόσεις 1871-72

Δημοσίευση από Varg83 Την / Το Τετ Φεβ 07, 2018 8:15 pm

ΕΚΔΟΣΕΙΣ 1871-72

Πριν την παρουσίαση των χαρακτηριστικών χρειάζεται να επισημάνουμε τα εξής τα οποία κατά τη γνώμη μου είναι ανοιχτά προς συζήτηση:

     1. Η έκδοση αυτή παλιότερα είχε την ονομασία ‘’Έκδοση σε χαρτί κατωτέρας ποιότητας’’, η οποία κατά γενική ομολογία πλέον δεν είναι σωστή και τείνει να χρησιμοποιείται ο τίτλος ''’Εκδόσεις 1871-72''. Αυτό συνέβη μιας και το προσδιοριστικό του χαρτιού δεν είναι χαρακτηριστικό για την έκδοση μιας και χρησιμοποιήθηκαν χαρτιά διαφόρων ποιοτήτων, άριστης ποιότητας από τα αποθέματα που υπήρχαν έως χαρτιά χαμηλότερης (κατώτερης) ποιότητας.
     2. Υπάρχει η πιθανότητα σε ξένους καταλόγους ή σε συζητήσεις ερευνητών ΜΚΕ να χρησιμοποιείται ο όρος ως συνέχεια ή δεύτερη περίοδος των καθαρισμένων πλακών. Αυτό λόγω του ότι παρεμβλήθηκε η ‘’Ειδική Έκδοση του 1870’’ και μετά συνεχίστηκε η έκδοση αξιών όπως στις καθαρισμένες.
     3. Δεν υπάρχει συνολική συμφωνία για το ποιες αξίες περιλαμβάνονται σε αυτή την έκδοση και ποιες στην επόμενη (1871-76).     
     4. Με βάση το παραπάνω γεγονός, (το θέμα είναι η αξία των 10 και των 40 λεπτών), δεν υπάρχει συνολική συμφωνία για το χρονολογικό εύρος της επόμενης έκδοσης (1871-76 ή 1872-76 ή 1872-75) μιας και φαίνεται πως παρεμβάλλεται στην παρούσα έκδοση. Τα δυο τελευταία ζητήματα τα έχουν ανοίξει αμφότεροι στο παρελθόν ο L. Basel και ο Γ. Κούνδουρος, επιχειρηματολογώντας σε αντίθετη κατεύθυνση.
       
        Όσον αφορά τη συγκεκριμένη παρουσίαση, για λόγους και μόνο ευκολίας των αναγνωστών, θα ακολουθήσω την κατάταξη του Κούνδουρου μόνο και μόνο για να αποφευχθεί η σύγχυση. Παρόλ’ αυτά θεωρώ πως ο Basel έχει πιο ολοκληρωμένα και πειστικά επιχειρήματα, τα οποία πρέπει να ληθφούν υπόψη για πιθανές μελλοντικές αναθεωρήσεις οι οποίες είναι αναγκαίες.

Οι αξίες που τυπώθηκαν αυτή την περίοδο (και που περιλαμβάνουμε σε αυτή την έκδοση) είναι οι αξίες του 1 λεπτού, 2, 5, 20 και 40 λεπτών.
Αφήνουμε τα 10λεπτα σε δικτυωτό χαρτί που παρεμβλήθηκαν και ομοίως τα 40λεπτα. Για την αξία των 80 λεπτών δεν δεχόμαστε πως τυπώθηκαν σε αυτές τις χρονολογίες μιας και δεν έχουν βρεθεί σε επιστολή πριν το 1873. Άλλωστε τα έχω τοποθετήσει με βάση τα χαρακτηριστικά εικόνας και πλάκας στην έκδοση των ‘’Καθαρισμένων Πλακών’’.
avatar
Varg83

Αριθμός μηνυμάτων : 602
Ημερομηνία εγγραφής : 06/07/2017
Ηλικία : 35
Τόπος : Χανιά

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Εκδόσεις 1871-72

Δημοσίευση από Varg83 Την / Το Τετ Φεβ 07, 2018 8:30 pm

Χαρακτηριστικά Έκδοσης

Όπως ανέφερα και παραπάνω ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της έκδοσης είναι το χαρτί αλλά όχι για όλες της αξίες. Έτσι το χαρτί αυτής της περιόδου μπορούμε να το κατηγοροιοποιήσουμε σε:
Ø  Χαρτί πολύ καλής ποιότητας (τα αποθέματα για τα πρώτα μονόλεπτα και 20 λεπτα)
Ø  Χαρτί λεπτό ημιδιαφανές ή διαφανές (κυρίως για τα 5 λεπτα)
Ø  Χαρτί παχύ και τραχύ (εύκολα αντιληπτό στην αφή)
Τα χαρτιά που είναι κατώτερης ποιότητας, αν τα δούμε σε δυνατό φως μπροστά σε διαφάνεια μπορεί να δούμε ελαιώδες κηλίδες, ‘’νεφελώματα’’ και γενικά μια ‘’άσχημη’’ ύφανση του χαρτιού.

Το χαρτί είναι ακόμα έγχρωμο, σε εντονότερη (κατά κανόνα) απόχρωση σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις (θα υπάρξει ειδική αναφορά ανά αξία). Υπάρχουν και ορισμένες εκτυπώσεις (π.χ. 20λέπτων) που χρησιμοποιήθηκε άσπρο χαρτί.

Τα αποτελέσματα στην εκτύπωση της όψης γενικά ποικίλουν (κυρίως θα πρέπει να τα δούμε ανά αξία). Οι καλύτερες εκτυπώσεις έχουν γίνει σε τραβήγματα στα 20λεπτα. Βέβαια ‘’συν τω χρόνω’’ οι εκτυπώσεις γίνονται και αυτές βαρύτερες.  
Γενικά η εκτύπωση είναι πιο έντονη και αρχίζουν κάποια τραβήγματα να γίνονται πιο ‘’βαριά’’. Οι γραμμές σκίασης στην παρειά, στο λαιμό και στον αυχένα είναι έντονες έως αρκετά έντονες τυπωμένες σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις (1). 
Οι γωνίες είναι και αυτές βαρύτερα τυπωμένες και σε μερικές αξίες αρχίζουν να εμφανίζονται οι ‘’κυψελοειδείς’’ γωνίες (2), δηλαδή η ένωση των κυματιστών γραμμών με τις τελείες ενδιάμεσα με αποτέλεσμα να σχηματίζονται κυψέλες. 
Από την υπερβολική μελάνωση, σε κάποια τραβήγματα (κυρίως στα 5λεπτα) το πίσω μέρος του κεφαλιού χάνεται στο βάθος του μεταλλίου (3). Οι χρωματισμοί είναι βαθύτεροι και σε μερικές περιπτώσεις ελαιώδεις (4). 

Υπάρχουν πολλές εκτυπώσεις που οι χρωματισμοί είναι πολύ θαμποί λόγω της  υπερβολικής αραίωσής τους (π.χ. τα τελευταία 40λεπτα).


Όσον αφορά τους Αριθμούς Ελέγχου, αν και έγινε προσπάθεια για προσεκτική εκτύπωση ώστε να φαίνεται η διαφορά σκίασης, εντούτοις η διαφορά είναι ελάχιστη. Οι χρωματισμοί των Α.Ε. είναι κατά κανόνα σε βαθύτερες αποχρώσεις από την όψη. 

           [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
avatar
Varg83

Αριθμός μηνυμάτων : 602
Ημερομηνία εγγραφής : 06/07/2017
Ηλικία : 35
Τόπος : Χανιά

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Εκδόσεις 1871-72

Δημοσίευση από Varg83 Την / Το Πεμ Φεβ 08, 2018 5:34 pm

1 λεπτό

Για την αξία του 1 λεπτού χρησιμοποιήθηκαν χαρτιά διαφόρων ποιοτήτων. Έτσι έχουμε τα πρώτα τραβήγματα με χρωματισμό καφεκόκκινο που χρησιμοποιήθηκαν τα αποθέματα χαρτιού, πολύ καλής ποιότητας. Η εκτύπωση βλέποντάς την συνολικά είναι βαριά σε σχέση με τις προηγούμενες. 
Οι γωνίες φαίνονται συγκεχυμένες, δηλαδή οι κυμματοειδής γραμμές αρχίζουν να ενώνονται με τις τελείες που υπάρχουν ανάμεσά τους. 
Οι γραμμές σκιάσεως της παρειάς είναι βαριά και παχιά τυπωμένες και μακριές.

Ο δεύτερος χρωματισμός είναι το μελιτζανί, σε χαρτί διαφορετικό, τραχύ και πορώδες. Το χρώμα του χαρτιού είναι χαρακτηριστικά κιτρινωπό και όχι υποκίτρινο (κρεμ). Τα χαρακτηριστικά της εκτύπωσης είναι τα ίδια.


                              Καφεκόκκινο                                                             Μελιτζανί (καφέ-κόκκινο έντονο)    

      [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]                [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
avatar
Varg83

Αριθμός μηνυμάτων : 602
Ημερομηνία εγγραφής : 06/07/2017
Ηλικία : 35
Τόπος : Χανιά

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Εκδόσεις 1871-72

Δημοσίευση από Varg83 Την / Το Πεμ Φεβ 08, 2018 5:48 pm

2 λεπτά

Πρόκειται για την έκδοση 2λέπτων που ξεχωρίζουν ιδιαίτερα από το χρωματισμό τους. 
Εκτυπώθηκαν σε κιτρινοσιτόχρωμο χρωματισμό αλλά είναι χαρακτηριστικά τα επόμενα που έχουν μια απόχρωση ροζ-σιτόχρωμο. Σε παλαιότερες μελέτες αναφέρονταν ως κιτρινο-σαρκόχρωμο. 
Το χαρτί είναι σχετικά λεπτό, κατώτερης ποιότητας με τα χαρακτηριστικά εκτύπωσης όπως τα γενικά χαρακτηριστικά.


                                  Κιτρινοσιτόχρωμο                                                                     Ροζ-σιτόχρωμο
     [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]        [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
avatar
Varg83

Αριθμός μηνυμάτων : 602
Ημερομηνία εγγραφής : 06/07/2017
Ηλικία : 35
Τόπος : Χανιά

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Εκδόσεις 1871-72

Δημοσίευση από Varg83 Την / Το Πεμ Φεβ 08, 2018 6:04 pm

5 λεπτά

Τα 5λεπτα τυπώθηκαν σε χαρτί πρασινωπό σχετικά έντονο, μετρίου πάχους  και ημιδιαφανές, κατώτερης ποιότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην πίσω πλευρά να φαίνεται το μετάλλιο. 
Χαρακτηριστικό γνώρισμα στην εκτύπωση είναι το ότι το πίσω μέρος του κεφαλιού ‘’χάνεται’’ στο βάθος του μεταλλίου. 
Οι χρωματισμοί είναι αποχρώσεις του πράσινου έως κιτρινοπράσινο και φασκομηλί πράσινο.

Οι Αριθμοί Ελέγχου είναι σχετικά λεπτά εκτυπωμένοι, και σε απόχρωση πράσινου έως ελαιοπράσινου.


                           Κιτρινοπράσινο                                                                    Φασκομηλόχρωμο
         [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]           [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
                                   
                                                                   Δείγμα Αριθμού Ελέγχου
                                                       Το μετάλλιο διακρίνεται στην πίσω όψη
                                                 [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
avatar
Varg83

Αριθμός μηνυμάτων : 602
Ημερομηνία εγγραφής : 06/07/2017
Ηλικία : 35
Τόπος : Χανιά

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Εκδόσεις 1871-72

Δημοσίευση από Varg83 Την / Το Πεμ Φεβ 08, 2018 6:30 pm

20 λεπτά

Τα 20λεπτα τυπώθηκαν με διαφορετικά χαρτιά. 
Τα πρώτα, χρωματισμού μπλε ουρανί ή γαλακτοκύανο σε χαρτί καλής ποιότητας. Τα υπόλοιπα σε χαρτί θολό, κατώτερης ποιότητας. 
Το χρώμα του χαρτιού είναι υποκύανο. Ακολουθεί και αυτή η αξία τα γενικά χαρακτηριστικά. 
Οι χρωματισμοί είναι γενικά το μπλε-ουρανί ή γαλακτοκύανο, το μπλε-γκρι, το μπλε, το μπλε-μολυβί και το βαθύ μπλε που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχει και οξειδωμένες γωνίες.


Οι Αριθμοί Ελέγχου έχουν μια ποικιλία χρωματισμών, πιο βαθύς από το χρωματισμό της όψης που κυμαίνονται από έντονοι μπλε έως βαθυκύανοι ή μελανοκύανοι. Η εκτύπωσή τους είναι σχετικά βαριά και το πάχος των πλευρών των ψηφίων αν και διακρίνουν τη διαφορά εντούτοις είναι ανεπαίσθητη έως δυσδιάκριτη.


                            Μπλε-ουρανί                                                                 Μπλε γκρι 
    [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]      [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]  
 
         
                                           Μπλε                                                                         Μπλε-μολυβί

     [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]      [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]


                          
                              Μπλε βαθύ    

     [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
avatar
Varg83

Αριθμός μηνυμάτων : 602
Ημερομηνία εγγραφής : 06/07/2017
Ηλικία : 35
Τόπος : Χανιά

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Εκδόσεις 1871-72

Δημοσίευση από Varg83 Την / Το Πεμ Φεβ 08, 2018 6:32 pm

Δείγματα Αριθμών Ελέγχου της περιόδου στην αξία των 20 λεπτών


    [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]      [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.][Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]" />
avatar
Varg83

Αριθμός μηνυμάτων : 602
Ημερομηνία εγγραφής : 06/07/2017
Ηλικία : 35
Τόπος : Χανιά

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Εκδόσεις 1871-72

Δημοσίευση από Varg83 Την / Το Πεμ Φεβ 08, 2018 7:17 pm

40 λεπτά

Η αξία αυτή ακολουθεί τα γενικά χαρακτηριστικά της έκδοσης ως προς την εκτύπωση. Τα συνολικά χαρακτηριστικά όμως συνδυασμένα μας βοηθούν μιας και αποτελούν μοναδικό συνδυασμό για το διαχωρισμό από τα 40λεπτα άλλων περιόδων. 
Το πρασινωπό χαρτί σε συνδυασμό με τους καρμινοιόχρωμους Αριθμούς Ελέγχου, διευκολύνουν την κατάταξη. 
Οι χρωματισμοί κυμαίνονται από σιτόχρωμο ροζ σε διάφορους τόνους και κιτρινοσιτόχρωμο. Στους χρωματισμούς αφήνω για το τέλος το ροζ-λιλά, γνωστό ως ''Σολφερίνο'' το οποίο είναι το ακριβότερο ελληνικό γραμματόσημο. Υπάρχει ξεχωριστό topic που γίνεται αναλυτική παρουσίαση ([Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]).

Για τα δυο πρώτα οι χρωματισμοί κυμαίνονται από βαθύς έως άτονοι και θολοί, λόγω της έλλειψης χρώματος με αποτέλεσμα την υπερβολική αραίωση.


                              Σιτόχρωμο-ροζ                                                        Κιτρινοσιτόχρωμο
    [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]      [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
                           Δείγμα Αριθμών Ελέγχου
          [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
                         Ροζ-λιλά (''Σολφερίνο'')


      [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]                                  Το μοναδικό ''Σολφερίνο'' επί φακέλου
    [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
avatar
Varg83

Αριθμός μηνυμάτων : 602
Ημερομηνία εγγραφής : 06/07/2017
Ηλικία : 35
Τόπος : Χανιά

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Εκδόσεις 1871-72

Δημοσίευση από Παναγιώτης Ρασσιάς Την / Το Σαβ Φεβ 10, 2018 11:12 am

Στη πολύ εμπεριστατωμένη παρουσίαση της έκδοσης απο τον ακούραστο varg δεν έχω να προσθέσω κάτι νέο,παρά λίγα παραδείγματα που πιστεύω έχουν ένα ενδιαφέρον.
Ξεκινώ με δύο 5λ,το ένα το έχω ξανανεβάσει προ τριετίας,αλλά εδώ είναι η θέση του:
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]


και το άλλο με διοικητική σφραγίδα ,η οποία έχει μπει απο αβλεψία του υπαλλήλου:
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
avatar
Παναγιώτης Ρασσιάς

Αριθμός μηνυμάτων : 1491
Ημερομηνία εγγραφής : 11/07/2017

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Εκδόσεις 1871-72

Δημοσίευση από Παναγιώτης Ρασσιάς Την / Το Σαβ Φεβ 10, 2018 11:19 am

Kαι δύο 20λ,ένα άρτιο και ένα β'διαλογής,τα οποία έχουν ιδιαίτερες αποχρώσεις.
Με απόλυτα οξειδωμένες γωνίες,στα όρια της διχρωμίας:


[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

και β'διαλογής μπλε-γκρι,αυτο που παλιά αναφερόταν σαν μπλε κοβαλτίου[που σε μικρότερη ηλικία πάντα αναρωτιόμουν τι χρώμα έχει το κοβάλτιο...],θ.90:

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
avatar
Παναγιώτης Ρασσιάς

Αριθμός μηνυμάτων : 1491
Ημερομηνία εγγραφής : 11/07/2017

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης