Έκδοση νέων αξιών 30 και 60 λεπτών Αθηνών

Πήγαινε κάτω

Έκδοση νέων αξιών 30 και 60 λεπτών Αθηνών

Δημοσίευση από Theosal Την / Το Δευ Νοε 05, 2018 11:42 am

Την παρισινή έκδοση των 30 και 60 λεπτών ακολούθησε μια δεύτερη, αυτήν την φορά στην Αθήνα, μετά την παράδοση των πλακών και των 500 φύλλων γραμματοσήμων κάθε αξίας από την Γαλλία, κατά τα έτη 1876 και 1877.

Τα γενικά χαρακτηριστικά αυτών των εκδόσεων είναι η ανεπιτυχής εκτύπωση, η χρήση κακής ποιότητας χαρτιού σε κρεμ (υπόλευκη) και κιτρινωπή απόχρωση. Η εκτύπωση των περισσοτέρων είναι βαριά και άτεχνη, χωρίς όμως να λείπουν και οι εξαιρέσεις που μπορούν να θεωρηθούν πραγματικά αξιοσημείωτες.

Η πρωιμότερη ημερομηνία κυκλοφορίας για τα 30λεπτα, γνωστή μέχρι σήμερα, ήταν η 31 Ιουλίου 1876, που πρωτοαναφέρεται από τους Kohl (Αργυρόπουλος) και υιοθετήθηκε από τους Κωνσταντινίδη, Νάλτσα και Καραμήτσο. Όπως αναφέρεται στο τεύχος 268, σ. 14-16 του περιοδικού «Φιλοτελική Λέσβος» που εκδίδει η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου έχω στην κατοχή μου δύο αντίτυπα με ημερομηνίες αρκετά πρωιμότερες της προγενέστερης γνωστής (31.07.1876). Αυτές είναι η  8 ΙΟΥΛ 76 (εικ. 1α) και η
9 ΙΟΥΛ 76 για τα ελαιώδη-καφέ (Hellas 45a). Για τα καφεκόκκινα (Hellas 45e) η παλαιότερη ημερομηνία που συνάντησα είναι η 19 ΙΟΥΛ 76 (εικ. 1β) σε αντίτυπο που βρίσκεται στην κατοχή μου.

Τα δύο αυτά γραμματόσημα κυκλοφόρησαν από το ταχυδρομικό γραφείο της Σύρας, αρ. 67.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Εικ. 1α. Το 30λεπτο, καφέ-λαδί (Hellas 45a), με ημερομηνία σφραγίδας 8 ΙΟΥΛ 76 από την Σύρα (67).
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Εικ. 1β. Το 30λεπτο, καφέκόκκινο (He. 45e), με ημερομηνία σφραγίδας 19 ΙΟΥΛ 76 από την Σύρα (67).

Η εκτύπωση έγινε με την μαλακή μέθοδο και μερικές φορές είναι πολύ επιμελημένη έως καλλιτεχνική (εικ. 2β), αγγίζοντας σε επιτυχία την παρισινή (εικ. 2α), από την οποία όμως διαφέρει στην απόδοση των διακεκομμένων γραμμών σκίασης παρειάς, του φρυδιού και της γραμμής του γείσου του πέτασου. Γενικότερα όμως είναι βαριά και είναι πολύ μελανωμένη σε σημείο να μοιάζει με τα γραμματόσημα των εκδόσεων που προηγήθηκαν και αυτά της ίδιας χρονικής περιόδου καθώς και της μεταγενέστερης (1875-1880 και 1880-1886). Ενίοτε δε, έχουμε και εκτυπώσεις τόσο μελανωμένες που το σχέδιο χάνεται μέσα στο μετάλλιο (εικ. 2γ).
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Εικ. 2. Παρισινό 30λεπτο (Hellas 43a) (α) σε σύγκριση με (β) ένα επιμελημένο Αθηναϊκό 30λεπτο (Hellas 45e) καθώς και (γ) ένα κακέκτυπο (Hellas 45d).

Το αυτό βέβαια ισχύει και για τα 60λεπτα που ως πρώτη ημέρα κυκλοφορίας στον κατάλογο Hellas αναφέρεται η 31/05/1877, ενώ στην κατοχή μου έχω το σκούρο πράσινο με ημερομηνία 8 ΜΑΙΟΣ (18)77 από ΑΘΗΝΑ
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.][Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.][Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Εικ. 3. Τα αθηναϊκά 60λεπτα, 46a βαθύ πράσινο, 46b σκούρο πράσινο και η πρώτη ημέρα κυκλοφορίας όπως αλλάζει σε ΑΘΗΝΑΙ 8 ΜΑΪΟΣ (18)77

Λόγω της μαλακής μεθόδου που χρησιμοποιήθηκε και της κακής ποιότητας ή της καταστροφής του πιλήματος σε πολλά γραμματόσημα παρατηρείται ψαθωτό πεδίο. Το ψαθωτό βάθος εμφανίζεται οριζόντια-κάθετο ή και ελάχιστα πλάγιο και παρουσιάζεται περισσότερο στα 30λεπτα.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων διαπιστώνεται ότι τα γραμματόσημα των 30 λεπτών, όπως και τα αντίστοιχα των 60 λεπτών, έχουν μεγαλύτερα περιθώρια απ’ όλες τις άλλες αξίες των ΜΚΕ. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά την δημιουργία των πλακιδίων (3Χ5) που στην συνέχεια συνέθεσαν την γενική πλάκα των 2Χ150 το κενό μεταξύ των γραμματοσήμων (εκτύπων) μεγάλωσε κατά τι, έτσι ώστε τα περίπου 2mm που υπάρχουν μεταξύ των γραμματοσήμων των πρώτων πλακών του 1861, το 1876 αυξήθηκε σε περίπου 3mm, για την ακρίβεια 2,8mm. Έτσι, κατά την κοπή των γραμματοσήμων διακρίνονται μεγαλύτερα περιθώρια.

Επίσης, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις των περιφερειακών γραμματοσήμων παρατηρείται μια δεύτερη γραμμή περιθωρίου, σε απόσταση 1,4mm από το εξωτερικό περιθώριο του γραμματοσήμου, που περιβάλει την κάθε πλάκα των 150. Αυτές οι γραμμές εξωτερικού περιθωρίου ονομάστηκαν από παλαιότερους μελετητές «γραμμές Γιαννιώτη» επειδή εκείνος τις περιέγραψε πρώτος μη γνωρίζοντας από τι προέρχονταν (εικ. 4α, β, γ). Αυτό το επιπλέον περιθώριο οφείλεται στην συγκόλληση των επιμέρους εκτύπων πάνω στην εκτυπωτική πλάκα, που δημιουργεί ένα έξαρμα και στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ευδιάκριτο στα περιφερειακά γραμματόσημα των 2 πλακών των 150.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.][Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.][Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Εικ. 4α. Οι «γραμμές Γιαννιώτη» και η ακίδα που ορίζει την περιοχή του επόμενου αντίτυπου στο φύλλο. Εικ. 4β. Στην άνω δεξιά γωνία διακρίνεται μια ακίδα μεταξύ των εσωτερικών αντιτύπων του φύλλου Εικ. 4γ. 60λεπτο με τις ίδιες γραμμές αριστερά.

Χαρτί
Παρουσιάζονται, επίσης, διάφορες ποικιλίες χαρτιού, που εκτός του χρωματισμού του που ποικίλει από υπόλευκο / κρεμ έως κιτρινωπό, εμφανίζεται συχνά από πολύ λεπτό (τσιγαρόχαρτο) και διαφανές, έως χοντρό (χαρτονοειδές, όχι χαρτόνι), έντονα αδιαφανές και πορώδες.

Γόμα
Η γόμα που χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση είναι λεπτή, ελαφρά υποκίτρινη ή παχιά και εύθραυστη.

Όπως και στις υπόλοιπες Αθηναϊκές εκδόσεις και στις εκδόσεις αυτές παρουσιάζονται σφάλματα πλάκας που αποτυπώνονται στα γραμματόσημα. Λόγω της πιο κοινής χρήσης των 30λέπτων περισσότερα από τα σφάλματα αυτά παρουσιάζονται στα γραμματόσημα αυτά, αν και κάποια άλλα, αλλά λιγότερα εμφανίζονται και στα 60λεπτα.

1. Σφάλμα Hellas 30F5. Αριστερή πλάκα των 150, θέση 15, επιμήκης τελεία στο πάνω μέρος του αριστερού σκέλους του πρώτου “Μ”, της λέξης “ΓΡΑΜΜ” που εκτείνεται προς τα αριστερά. Παρατηρείται από τις πρώτες εκτυπώσεις των ελαιοκαστανόχρωμων και συνεχίζει και πολύ αργότερα (στα θαλασσόχροα). Άρα πρόκειται για σοβαρή φθορά της πλάκας η οποία δεν καλύφθηκε με χρώμα σε μεταγενέστερη εποχή. Σε μερικές περιπτώσεις παρατηρείται μια κηλίδα χρώματος στην επέκταση αριστερά του «Μ».
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

2. Σφάλμα Hellas 30F7. Αριστερή πλάκα των 150, θέση 138, μικρή λευκή, λοξή γραμμή που ενώνει το γράμμα “Ε”, της λέξης “ΕΛΛ”, με το περιθώριο του εσωτερικού πλαισίου. Και αυτό το σφάλμα παρατηρείται από τις πρώτες εκτυπώσεις των ελαιοκαστανόχρωμων αλλά θα πρέπει σύντομα να καλύφθηκε με χρώμα, αφού δεν εμφανίζεται αργότερα στα καφέ και σέπια απόχρωσης αντίτυπα. Έχω παρατηρήσει ότι σε μερικά αντίτυπα, και θεωρώ ότι φέρουν το ίδιο σφάλμα, στην ίδια ακριβώς περιοχή εμφανίζεται κάτι σαν μικρό έξαρμα πάνω από το «Ε» και αντίστοιχα το χρώμα του γραμματοσήμου εκτείνεται μέσα στην λευκή περιοχή του πλαισίου.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]


Υπάρχουν φυσικά και άλλα σφάλματα, μόνιμα ή και περιστασιακά που θα συζητηθούν αργότερα. Θα αναφέρω μόνον ότι πιστοποιήθηκαν 2 νέα σφάλματα πλάκας στα 30λεπτα, που θα συζητηθούν πολύ. Το ένα εκ των δυο πρωτοπαρουσιάστηκε από τον Ασημακόπουλο κάποια στιγμή στο παρελθόν.

Για περισσότερες πληροφορίες ως προς τα 30λεπτα της έκδοσης θα βρείτε στην προς έκδοση μελέτη των 30λέπτων στα προς έκδοση τεύχη της «Φιλοτέλειας» , τα κοινά στοιχεία της έκδοσης που αντιστοιχούν βέβαια και για τα 60λεπτα της ίδιας έκδοσης.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Theosal στις Τετ Νοε 07, 2018 8:56 pm, 1 φορά
avatar
Theosal

Αριθμός μηνυμάτων : 1575
Ημερομηνία εγγραφής : 24/08/2017
Ηλικία : 55
Τόπος : Θεσσαλονίκη

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Έκδοση νέων αξιών 30 και 60 λεπτών Αθηνών

Δημοσίευση από Παναγιώτης Ρασσιάς Την / Το Τετ Νοε 07, 2018 11:17 am

Ενα κορυφαίο,θα έλεγα ίσως το πιό σπάνιο σφάλμα πλάκας που υπάρχει στις ΜΚΕ αναφέρεται στη αξία των 60λ των Αθηναϊκών εκδόσεων.
Είναι το ''σπασμένο κάτω πλαίσιο και μέρος της επιγραφής'',θέσεων 141-149 αριστερης 150αδας.
Πρώτος το περιέγραψε ο D.Fuplius to 1932 και το περιελαβε ο Τ.Κωνσταντινίδης,στη Μελέτη 1933,όμως δεν το περιεγραψε σαν σφ,πλάκας αλλά:
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Παναγιώτης Ρασσιάς στις Τετ Νοε 07, 2018 11:30 am, 1 φορά
avatar
Παναγιώτης Ρασσιάς

Αριθμός μηνυμάτων : 1531
Ημερομηνία εγγραφής : 11/07/2017
Τόπος : Αθήνα/Υμηττός

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Έκδοση νέων αξιών 30 και 60 λεπτών Αθηνών

Δημοσίευση από Παναγιώτης Ρασσιάς Την / Το Τετ Νοε 07, 2018 11:29 am

Η αίγλη αυτου του φαινομένου δεν εμπόδισε, στη πάροδο των δεκαετιών, τους συλλέκτες να το διεκδικούν με πάθος,και έτσι κοσμούσε τις μεγαλύτερες  συλλογές και εκθέματα.
Φτανοντας λοιπόν στο 1995 ο Ν.Ασημακόπουλος έδωσε μέσα απο ενδελεχή μελέτη την πραγματική διάστασή της περίπτωσης.Πιστοποίησε πως είναι γνήσιο σφ,πλάκας,και υποστήρίζει την ύπαρξη εφεδρικών έκτυπων ,τα οποιά ανταλλάχτηκαν στη θέση των ελαττωματικών και έτσι το φαινόμενο αυτο ύπήρξε ,και για πολυ μικρο χρονικό διάστημα,αλλά και ήταν αποτέλεσμα της κακής κατασκευής[ή  απρόσμενης φθοράς] των εκτύπων και όχι της εκτύπωσης όπως υποστήριζε η Μελέτη.Πέρα απο αυτο προσδιορίζει και τις θέσεις εμφάνισης του σφάλματος,καθώς αυτη, απο την άποψη πως υπήρχε στις θ.145-149,τώρα αναφέρεται στις 141-149.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Παναγιώτης Ρασσιάς στις Τετ Νοε 07, 2018 12:07 pm, 1 φορά
avatar
Παναγιώτης Ρασσιάς

Αριθμός μηνυμάτων : 1531
Ημερομηνία εγγραφής : 11/07/2017
Τόπος : Αθήνα/Υμηττός

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Έκδοση νέων αξιών 30 και 60 λεπτών Αθηνών

Δημοσίευση από Παναγιώτης Ρασσιάς Την / Το Τετ Νοε 07, 2018 11:35 am

Η σπανιότητά του, βάση του παραπάνω είναι αναμφισβήτητη,και αυτο το ενισχύει το γεγονός πως στη αγορά τα τελευταία 25 χρόνια έχουν έρθει προσφερόμενα γραμματόσημα κατα τις εκποιήσεις της συλλογής Ζαχαριάδη,τα έτη 2002-2006.Επίσης ένα στοιχείο ακόμα είναι πως δεν υπάρχει ,στα μέχρι τώρα γνωστά,επι φακέλλου,καθώς και απο μόνα τους τα 60λ πάνω σε επιστολές είναι σπανιότατα....
Βάση έρευνας καταγράφω τα παρακάτω γνωστα σε μένα:

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
avatar
Παναγιώτης Ρασσιάς

Αριθμός μηνυμάτων : 1531
Ημερομηνία εγγραφής : 11/07/2017
Τόπος : Αθήνα/Υμηττός

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Έκδοση νέων αξιών 30 και 60 λεπτών Αθηνών

Δημοσίευση από Παναγιώτης Ρασσιάς Την / Το Τετ Νοε 07, 2018 11:40 am

Ακόμα:

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
avatar
Παναγιώτης Ρασσιάς

Αριθμός μηνυμάτων : 1531
Ημερομηνία εγγραφής : 11/07/2017
Τόπος : Αθήνα/Υμηττός

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Έκδοση νέων αξιών 30 και 60 λεπτών Αθηνών

Δημοσίευση από Παναγιώτης Ρασσιάς Την / Το Τετ Νοε 07, 2018 11:44 am

Στη συνέχεια:

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
avatar
Παναγιώτης Ρασσιάς

Αριθμός μηνυμάτων : 1531
Ημερομηνία εγγραφής : 11/07/2017
Τόπος : Αθήνα/Υμηττός

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Έκδοση νέων αξιών 30 και 60 λεπτών Αθηνών

Δημοσίευση από Παναγιώτης Ρασσιάς Την / Το Τετ Νοε 07, 2018 11:48 am

Τέλος,το μοναδικό μέχρι τις μέρες μας πολλαπλό,κάθετο ζεύγος,απροσδιόριστης θέσης,μεταξυ των 132/142 με 139/149,σπανιότατο σαν 60λ και unique φέροντας το σφάλμα πλάκας:

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
avatar
Παναγιώτης Ρασσιάς

Αριθμός μηνυμάτων : 1531
Ημερομηνία εγγραφής : 11/07/2017
Τόπος : Αθήνα/Υμηττός

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Έκδοση νέων αξιών 30 και 60 λεπτών Αθηνών

Δημοσίευση από Παναγιώτης Ρασσιάς Την / Το Τετ Νοε 07, 2018 12:06 pm

Ενα σύνολο λοιπόν 11 περιπτώσεων απο τα οποία:
 
-4 ασφράγιστα,τα 2 με γόμα,άψογα
-6 σφραγισμένα,τα 3 άψογα,2 με μικρα ελαττώματα,1 β΄διαλογής
-1 πολλαπλο,κάθετο ζεύγος,άψογο

Πάνω σε αυτη τη σύνοψη να σημειώσω πως απο τις πραγματικές σπανιότητες των ΜΚΕ,βρίσκει θέση και το σφ.πλάκας θ.141-149,καθώς έχουμε πολυ μικρο αριθμο γνωστων αντιτύπων,και πρώτη φορά* έρχετε μια τέτοια έρευνα στη δημοσιότητα[που σαφώς θα ακολουθήσει,μέσω παραιτέρω μελέτης και έρευνας,και δημοσίευση στο φιλοτελικό τύπο]

* αυτο αποτυπώνεται και στη πολυ χαμηλή στο κατάλογο Hellas 2018 που δίνεται τιμή στα 360ε σφραγισμένο
avatar
Παναγιώτης Ρασσιάς

Αριθμός μηνυμάτων : 1531
Ημερομηνία εγγραφής : 11/07/2017
Τόπος : Αθήνα/Υμηττός

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης