Χαρακτηριστικά στοιχεία Αριθμών Ελέγχου

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω

Χαρακτηριστικά στοιχεία Αριθμών Ελέγχου

Δημοσίευση από Varg83 Την / Το Παρ Αυγ 11, 2017 10:47 am

Στη μελέτη και κατάταξη των ΜΚΕ, αναμφισβήτητα μεγάλο ρόλο παίζουν οι Αριθμοί Ελέγχου (Α.Ε.). Δεν είναι τυχαίο πως όλος ο φιλοτελικός κόσμος που ασχολείται με αυτό το πεδίο, παραδέχεται πως χωρίς την ύπαρξη Α.Ε., η μελέτη των ΜΚΕ θα ήταν δεκαετίες πίσω. 

  Μια πλευρά των Α.Ε. είναι και τα λεγόμενα ''χαρακτηριστικά'' στοιχεία του ''2'' και του ''0'', τα οποία αναφέρονται σε σοβαρές παραμορφώσεις των δυο αυτών στοιχείων που μπορούν να ομαδοποιηθούν με βάση κοινά χαρακτηριστικά κάθε έκδοσης και τα οποία μας βοηθούν να κατατάξουμε τις ΜΚΕ (των 10, 20, 40, 80 λεπτών), να βρούμε τη χρονιά εκτύπωσης, ακόμα και το χρωματισμό σε κάποιες περιπτώσεις. Πρώτος ο T. Groom ανακάλυψε 12 στοιχεία με χαρακτηριστικό ''2'' και 70 στοιχεία με χαρακτηριστικά ''0''. Κατά το πέρασμα των ετών ανακαλύφθηκαν και άλλα (από τον Basel) ή χρησιμοποιήθηκαν άλλες αριθμήσεις (π.χ. Κούνδουρος) 

  Με τη βοήθεια βιβλίων (π.χ.  Κούνδουρος ''Οι αριθμοί ελέγχου και η κατάταξη των γραμματοσήμων της ΜΚΕ'') στα οποία δημοσιεύονται τέτοιοι πίνακες έχουμε χρήσιμα εργαλεία για το δύσκολο κομμάτι της αναγνώρισης και κατάταξης των ΜΚΕ. 

  Ανεβάζω ένα παράδειγμα που εδώ φαίνεται χαρακτηριστικό ''2'' υπ. αριθμ. 14 (το ανακάλυψε ο Basel to 1994). Μας πληροφορεί λοιπόν, σε συνδυασμό με τη θέση του στο φύλλο (από τα στίγματα μελάνης - άλλο κομμάτι της μελέτης) που είναι η 52, πως πρόκειται για το τράβηγμα Μ, που έγινε τον Ιούλιο του 1872, κατά το οποίο έχουν αναφερθεί 2 χρωματισμοί, Μπλε-μολυβί και Μπλε βαθύ. Αρκετά στοιχεία για να έχουμε μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη ταυτότητα του γραμματοσήμου.      


[img]http://i.imgur.com/9hsIHlN.jpg[/img]
avatar
Varg83

Αριθμός μηνυμάτων : 127
Ημερομηνία εγγραφής : 06/07/2017
Ηλικία : 34
Τόπος : Χανιά

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Χαρακτηριστικά στοιχεία Αριθμών Ελέγχου

Δημοσίευση από Varg83 Την / Το Τετ Αυγ 16, 2017 5:45 pm

Άλλη μια περίπτωση χαρακτηριστικού ''0'' με αρίθμηση 27 κατά Groom και θέση 124 από τα στίγματα μελάνης. Ανάλογα με το χρωματισμό, πρόκειται για το πρώτο τράβηγμα (1871, Lb) αν είναι το απλό Μπλε ή δεύτερο τράβηγμα (1872, Μ) αν ο χρωματισμός είναι Μπλε-μολυβί ή Μπλε βαθύ.

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.][Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]" />[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.][Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]" />
avatar
Varg83

Αριθμός μηνυμάτων : 127
Ημερομηνία εγγραφής : 06/07/2017
Ηλικία : 34
Τόπος : Χανιά

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης