Philotelistes
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Έκδοση νέων αξιών 30 και 60 λεπτών Αθηνών

2 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Theosal

Theosal

Την παρισινή έκδοση των 30 και 60 λεπτών ακολούθησε μια δεύτερη, αυτήν την φορά στην Αθήνα, μετά την παράδοση των πλακών και των 500 φύλλων γραμματοσήμων κάθε αξίας από την Γαλλία, κατά τα έτη 1876 και 1877.

Τα γενικά χαρακτηριστικά αυτών των εκδόσεων είναι η ανεπιτυχής εκτύπωση, η χρήση κακής ποιότητας χαρτιού σε κρεμ (υπόλευκη) και κιτρινωπή απόχρωση. Η εκτύπωση των περισσοτέρων είναι βαριά και άτεχνη, χωρίς όμως να λείπουν και οι εξαιρέσεις που μπορούν να θεωρηθούν πραγματικά αξιοσημείωτες.

Η πρωιμότερη ημερομηνία κυκλοφορίας για τα 30λεπτα, γνωστή μέχρι σήμερα, ήταν η 31 Ιουλίου 1876, που πρωτοαναφέρεται από τους Kohl (Αργυρόπουλος) και υιοθετήθηκε από τους Κωνσταντινίδη, Νάλτσα και Καραμήτσο. Όπως αναφέρεται στο τεύχος 268, σ. 14-16 του περιοδικού «Φιλοτελική Λέσβος» που εκδίδει η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου έχω στην κατοχή μου δύο αντίτυπα με ημερομηνίες αρκετά πρωιμότερες της προγενέστερης γνωστής (31.07.1876). Αυτές είναι η  8 ΙΟΥΛ 76 (εικ. 1α) και η
9 ΙΟΥΛ 76 για τα ελαιώδη-καφέ (Hellas 45a). Για τα καφεκόκκινα (Hellas 45e) η παλαιότερη ημερομηνία που συνάντησα είναι η 19 ΙΟΥΛ 76 (εικ. 1β) σε αντίτυπο που βρίσκεται στην κατοχή μου.

Τα δύο αυτά γραμματόσημα κυκλοφόρησαν από το ταχυδρομικό γραφείο της Σύρας, αρ. 67.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Εικ. 1α. Το 30λεπτο, καφέ-λαδί (Hellas 45a), με ημερομηνία σφραγίδας 8 ΙΟΥΛ 76 από την Σύρα (67).
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Εικ. 1β. Το 30λεπτο, καφέκόκκινο (He. 45e), με ημερομηνία σφραγίδας 19 ΙΟΥΛ 76 από την Σύρα (67).

Η εκτύπωση έγινε με την μαλακή μέθοδο και μερικές φορές είναι πολύ επιμελημένη έως καλλιτεχνική (εικ. 2β), αγγίζοντας σε επιτυχία την παρισινή (εικ. 2α), από την οποία όμως διαφέρει στην απόδοση των διακεκομμένων γραμμών σκίασης παρειάς, του φρυδιού και της γραμμής του γείσου του πέτασου. Γενικότερα όμως είναι βαριά και είναι πολύ μελανωμένη σε σημείο να μοιάζει με τα γραμματόσημα των εκδόσεων που προηγήθηκαν και αυτά της ίδιας χρονικής περιόδου καθώς και της μεταγενέστερης (1875-1880 και 1880-1886). Ενίοτε δε, έχουμε και εκτυπώσεις τόσο μελανωμένες που το σχέδιο χάνεται μέσα στο μετάλλιο (εικ. 2γ). Φυσικά, δεν λείπουν παραδείγματα και περιπτώσεις με αναδιπλώσεις χαρτιών που είνια όμως σπάνιες (εικ.2δ).
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Εικ. 2. Παρισινό 30λεπτο (Hellas 43a) (α) σε σύγκριση με (β) ένα επιμελημένο Αθηναϊκό 30λεπτο (Hellas 45e) καθώς και (γ) ένα κακέκτυπο (Hellas 45d).

Το αυτό βέβαια ισχύει και για τα 60λεπτα που ως πρώτη ημέρα κυκλοφορίας στον κατάλογο Hellas αναφέρεται η 31/05/1877, ενώ στην κατοχή μου έχω το σκούρο πράσινο με ημερομηνία 8 ΜΑΙΟΣ (18)77 από ΑΘΗΝΑ
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Εικ. 3. Τα αθηναϊκά 60λεπτα, 46a βαθύ πράσινο, 46b σκούρο πράσινο και η πρώτη ημέρα κυκλοφορίας όπως αλλάζει σε ΑΘΗΝΑΙ 8 ΜΑΪΟΣ (18)77

Λόγω της μαλακής μεθόδου που χρησιμοποιήθηκε και της κακής ποιότητας ή της καταστροφής του πιλήματος σε πολλά γραμματόσημα παρατηρείται ψαθωτό πεδίο. Το ψαθωτό βάθος εμφανίζεται οριζόντια-κάθετο ή και ελάχιστα πλάγιο και παρουσιάζεται περισσότερο στα 30λεπτα.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων διαπιστώνεται ότι τα γραμματόσημα των 30 λεπτών, όπως και τα αντίστοιχα των 60 λεπτών, έχουν μεγαλύτερα περιθώρια απ’ όλες τις άλλες αξίες των ΜΚΕ. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά την δημιουργία των πλακιδίων (3Χ5) που στην συνέχεια συνέθεσαν την γενική πλάκα των 2Χ150 το κενό μεταξύ των γραμματοσήμων (εκτύπων) μεγάλωσε κατά τι, έτσι ώστε τα περίπου 2mm που υπάρχουν μεταξύ των γραμματοσήμων των πρώτων πλακών του 1861, το 1876 αυξήθηκε σε περίπου 3mm, για την ακρίβεια 2,8mm. Έτσι, κατά την κοπή των γραμματοσήμων διακρίνονται μεγαλύτερα περιθώρια.

Επίσης, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις των περιφερειακών γραμματοσήμων παρατηρείται μια δεύτερη γραμμή περιθωρίου, σε απόσταση 1,4mm από το εξωτερικό περιθώριο του γραμματοσήμου, που περιβάλει την κάθε πλάκα των 150. Αυτές οι γραμμές εξωτερικού περιθωρίου ονομάστηκαν από παλαιότερους μελετητές «γραμμές Γιαννιώτη» επειδή εκείνος τις περιέγραψε πρώτος μη γνωρίζοντας από τι προέρχονταν (εικ. 4α, β, γ). Αυτό το επιπλέον περιθώριο οφείλεται στην συγκόλληση των επιμέρους εκτύπων πάνω στην εκτυπωτική πλάκα, που δημιουργεί ένα έξαρμα και στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ευδιάκριτο στα περιφερειακά γραμματόσημα των 2 πλακών των 150.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Εικ. 4α. Οι «γραμμές Γιαννιώτη» και η ακίδα που ορίζει την περιοχή του επόμενου αντίτυπου στο φύλλο. Εικ. 4β. Στην άνω δεξιά γωνία διακρίνεται μια ακίδα μεταξύ των εσωτερικών αντιτύπων του φύλλου Εικ. 4γ. 60λεπτο με τις ίδιες γραμμές αριστερά.

Χαρτί
Παρουσιάζονται, επίσης, διάφορες ποικιλίες χαρτιού, που εκτός του χρωματισμού του που ποικίλει από υπόλευκο / κρεμ έως κιτρινωπό, εμφανίζεται συχνά από πολύ λεπτό (τσιγαρόχαρτο) και διαφανές, έως χοντρό (χαρτονοειδές, όχι χαρτόνι), έντονα αδιαφανές και πορώδες.

Γόμα
Η γόμα που χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση είναι λεπτή, ελαφρά υποκίτρινη ή παχιά και εύθραυστη.

Όπως και στις υπόλοιπες Αθηναϊκές εκδόσεις και στις εκδόσεις αυτές παρουσιάζονται σφάλματα πλάκας που αποτυπώνονται στα γραμματόσημα. Λόγω της πιο κοινής χρήσης των 30λέπτων περισσότερα από τα σφάλματα αυτά παρουσιάζονται στα γραμματόσημα αυτά, αν και κάποια άλλα, αλλά λιγότερα εμφανίζονται και στα 60λεπτα.

1. Σφάλμα Hellas 30F5. Δεξιά πλάκα των 150, θέση 15 (15R), επιμήκης τελεία στο πάνω μέρος του αριστερού σκέλους του πρώτου “Μ”, της λέξης “ΓΡΑΜΜ” που εκτείνεται προς τα αριστερά. Παρατηρείται από τις πρώτες εκτυπώσεις των ελαιοκαστανόχρωμων και συνεχίζει και πολύ αργότερα (στα θαλασσόχροα). Άρα πρόκειται για σοβαρή φθορά της πλάκας η οποία δεν καλύφθηκε με χρώμα σε μεταγενέστερη εποχή. Σε μερικές περιπτώσεις παρατηρείται μια κηλίδα χρώματος στην επέκταση αριστερά του «Μ».
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Και για να εμπλουτίσουμε λίγο το πεδίο αυτό, θα αναρτήσω ένα σχετικά πρόσφατο απόκτημα μου, μια πεντάδα θέσεων 12-16 που περιλαμβάνει φυσικά το ανωτέρω σφάλμα της θέσης 15R. Η πεντάδα προέρχεται από την ex MAXIMUS Collection.


[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

2. Σφάλμα Hellas 30F7. Αριστερή πλάκα των 150, θέση 138 (138L), μικρή λευκή, λοξή γραμμή που ενώνει το γράμμα “Ε”, της λέξης “ΕΛΛ”, με το περιθώριο του εσωτερικού πλαισίου. Και αυτό το σφάλμα παρατηρείται από τις πρώτες εκτυπώσεις των ελαιοκαστανόχρωμων αλλά θα πρέπει σύντομα να καλύφθηκε με χρώμα, αφού δεν εμφανίζεται αργότερα στα καφέ και σέπια απόχρωσης αντίτυπα. Έχω παρατηρήσει ότι σε μερικά αντίτυπα, και θεωρώ ότι φέρουν το ίδιο σφάλμα, στην ίδια ακριβώς περιοχή εμφανίζεται κάτι σαν μικρό έξαρμα πάνω από το «Ε» και αντίστοιχα το χρώμα του γραμματοσήμου εκτείνεται μέσα στην λευκή περιοχή του πλαισίου.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]


Υπάρχουν φυσικά και άλλα σφάλματα, μόνιμα ή και περιστασιακά που θα συζητηθούν αργότερα. Θα αναφέρω μόνον ότι πιστοποιήθηκαν 2 νέα σφάλματα πλάκας στα 30λεπτα, που θα συζητηθούν πολύ. Το ένα εκ των δυο πρωτοπαρουσιάστηκε από τον Ασημακόπουλο κάποια στιγμή στο παρελθόν.

Για περισσότερες πληροφορίες ως προς τα 30λεπτα της έκδοσης θα βρείτε στην προς έκδοση μελέτη των 30λέπτων στα προς έκδοση τεύχη της «Φιλοτέλειας» (τεύχη 714-719) του 2019, τα κοινά στοιχεία της έκδοσης που αντιστοιχούν βέβαια και για τα 60λεπτα της ίδιας έκδοσης.



Έχει επεξεργασθεί από τον/την Theosal στις Πεμ Μάης 20, 2021 2:16 pm, 6 φορές συνολικά

Admin

Admin
Admin

1876

https://philotelists.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης