Συνεχείς Εκδόσεις Αθηνών (1862 έως 1867)

Πήγαινε κάτω

Συνεχείς Εκδόσεις Αθηνών (1862 έως 1867)

Δημοσίευση από Varg83 Την / Το Κυρ Ιαν 28, 2018 11:59 am

Συνεχείς Εκδόσεις Αθηνών (1862 έως 1867)


Είναι η μοναδική έκδοση που χρειάζεται κατά τη γνώμη μου κάποια εισαγωγή προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και παρερμηνειών.


Πρόκειται για μια περίοδο με συνεχείς εκτυπώσεις, ανάλογα με τις ταχυδρομικές ανάγκες. Από αυτό το λόγο πήρανε το όνομά τους ως ‘’Συνεχείς’’. Κατά άλλους τιτλοφορούνται και ως ‘’Κανονικές Εκδόσεις’’ ως αντιπαραβολή  στις προηγούμενες αθηναϊκές εκδόσεις (‘’Προσωρινές’’). 
Αφήνοντας κατά μέρος το όνομα που θα υιοθετήσει κάποιος, η έκδοση αυτή χαρακτηρίζεται από μια ευρύτητα εκτυπώσεων όλων των αξιών (άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο). Αυτό σημαίνει πως για τη σωστή κατάταξή ενός γραμματοσήμου σε αυτή την περίοδο, είναι απαραίτητος είτε ο συνδυασμός δυο βασικών χαρακτηριστικών πρώτα και κύρια οι Α.Ε. και μετέπειτα τα χαρακτηριστικά της εικόνας (π.χ. 10λεπτα, 20λεπτα). Για τις αξίες χωρίς Α.Ε. χρησιμοποιούμε είτε γνώση διαφόρων δευτερευόντων χαρακτηριστικών (π.χ. γραμμωτό βάθος μεταλλείου για τα 1λεπτα), είτε τους χρωματισμούς, είτε χαρακτηριστικά της εικόνας. Σε αυτή την περίοδο εκτυπώθηκαν όλες οι μέχρι τότε ονομαστικές αξίες (1, 2, 5, 10, 20, 40, 80 λεπτών)


Διάφοροι κατάλογοι, υιοθετούν έναν ''εσωτερικό'' χρονολογικό διαχωρισμό, που για τον άπειρο συλλέκτη μπορεί να αποβεί μεγάλο πρόβλημα και να τον δυσκολέψει. Αν εξαιρέσουμε τα πρώτα τραβήγματα, που ως το 1991 αποκαλούνταν ως ''Έκδοση Μαΐου'', ο διαχωρισμός παραπέρα σε            υπο-περιόδους δε θα πρέπει να απασχολήσει, παρά μόνο κάποιον που έχει αποκτήσει εμπειρία ή ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα. 
Προφανώς και δεν υιοθετώ την αποκαλούμενη ‘’Έκδοση Μαΐου’’, πληροφορίες για την οποία μπορείτε να βρείτε στο topic [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]. Ξεχωρίζω όμως μόνο τα πρώτα τραβήγματα λόγω του ότι υπάρχουν εμφανή χαρακτηριστικά που μας δείχνουν ότι τα γραμματόσημα αυτά τυπώθηκαν πρώτα. Σαφέστατα όμως τα γενικά τους χαρακτηριστικά είναι χαρακτηριστικά ''Συνεχών Εκδόσεων''.


Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω η δυσκολία σε αυτή την έκδοση είναι το μεγάλο χρονικό διάστημα που έλαβε χώρα σε συνδυασμό με τις συνεχείς εκτυπώσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια πληθώρα τόσο σε εκτυπωτικά αποτελέσματα όσο και σε αποχρώσεις. Ο κανόνας είναι πως ξεκινάμε με όμορφα εκτυπωτικά αποτελέσματα και όσο προχωράμε χρονολογικά οι εκτυπώσεις γίνονται πιο βαριές, με εκτυπωτικά προβλήματα (π.χ. οξειδωμένες γωνίες στα 20λπετα) και αρκετά στίγματα μελάνης ιδίως σε αξίες που είχαν μεγαλύτερη ζήτηση (5λεπτα, 10λεπτα, 20λεπτα). Για τα 20λεπτα μάλιστα, οι τεχνίτες προχώρησαν σε μερικό καθαρισμό της πλάκας γύρω στο 1867, μετά την εκτύπωση του λεγόμενου ‘’ψεύτη’’ (βαθύ κυανό έως μελανοκύανο) και σε νέα εκτύπωση 20λέπτων, το λεγόμενο ‘’καθαρό του 1867’’ (ανοικτό μπλε ουρανί).Ως εκ τούτου θα παρουσιαστούν κάποια γενικά χαρακτηριστικά συνολικά αυτής της έκδοσης, θα ακολουθήσουν χαρακτηριστικά των πρώτων τραβηγμάτων και θα ακολουθήσει πιο αναλυτική περιγραφή ανά αξία. Σημειώνω ξανά πως η ξεχωριστή παρουσίαση των πρώτων τραβηγμάτων δε συνηγορεί στην αποδοχή ξεχωριστής έκδοσης που παρεμβάλλεται μέσα στις ''Συνεχείς Εκδόσεις'' αλλά αποτελεί υποστήριξη του βαθμιαίου χαρακτήρα της έκδοσης που ονομάζουμε ''Συνεχείς Εκδόσεις''.
avatar
Varg83

Αριθμός μηνυμάτων : 602
Ημερομηνία εγγραφής : 06/07/2017
Ηλικία : 35
Τόπος : Χανιά

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Συνεχείς Εκδόσεις Αθηνών (1862 έως 1867)

Δημοσίευση από Varg83 Την / Το Κυρ Ιαν 28, 2018 6:21 pm

Γενικά χαρακτηριστικά


Πρόκειται για εκτυπώσεις που έγιναν με τη ‘’μαλακή’’ μέθοδο. Με παχύ πίλημα στην αρχή, πιο λεπτό αργότερα (ίσως λόγω φθοράς δεν αντικαθιστούνταν) με αποτέλεσμα ισχυρό ανάγλυφο να έχουν μόνο τα πρώτα τραβήγματα. Με το χρόνο μετατρέπεται σε ελαφρύ, ανεπαίσθητο ως την πλήρη απουσία του. 
Η εκτύπωση είναι γενικά πολύ καθαρή, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια. Βαθμιαία χειροτερεύουν (ιδιαίτερα μετά το 1865) χωρίς όμως να φτάνουν στο σημείο να μοιάζουν με τις βαριές εκτυπώσεις της δεκαετίας του 1870. 
Οι γραμμές σκιάσεως της παρειάς είναι καθαρές και ισοπαχής (1). Δεν διακόπτονται (κατά κανόνα). Ξεκινούν λεπτοτυπομένες και με την πάροδο του χρόνου γίνονται πιο έντονες και μπορεί να ενώνονται με στίγματα χρώματος. Οι γραμμές στον αυχένα συνήθως ενώνονται στην αρχή τους όμως και καταλήγουν απόλυτα διακριτές μεταξύ τους (2). 
Κάνουν την εμφάνισή τους οι κηλίδες ή στίγματα χρώματος (μελάνης), κυρίως στους μαργαρίτες, στον πέτασο και στις γωνίες (3). Με το χρόνο πληθαίνουν. 
Οι γωνίες αρχικά είναι καθαρές (4), όχι όμως τόσο λεπτοτυπωμένες όσο στην ‘’Προσωρινή Επιμελημένη’’ ή στην ‘’Παρισινή’’. 
Το μετάλλιο είναι γενικά ανομοιόμορφα γεμάτο (5), κυρίως όμως ανάλογα την αξία. Ίσως να οφείλεται στο είδος χρώματος και στις αναλογίες, αλλά σίγουρα οφείλεται από ένα σημείο και μετά στην έντονη χρήση (στο παράδειγμα φαίνεται να έχει κατανεμηθεί σωστά το χρώμα). Το τελευταίο έχει ως αποτέλεσμα αρκετά άσπρα στίγματα (όχι όμως τόσα όσο στην επόμενη έκδοση)(6).


Το χαρτί είναι γενικά πολύ καλής ποιότητας. Ποικίλει σε πάχος και χρωματισμούς (θα παρατεθούν στην περιγραφή ανά αξία).

        [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
avatar
Varg83

Αριθμός μηνυμάτων : 602
Ημερομηνία εγγραφής : 06/07/2017
Ηλικία : 35
Τόπος : Χανιά

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Συνεχείς Εκδόσεις Αθηνών (1862 έως 1867)

Δημοσίευση από Varg83 Την / Το Κυρ Ιαν 28, 2018 6:22 pm

Οι Αριθμοί Ελέγχου είναι ίσως το βασικότερο εργαλείο για να κατατάξουμε ένα γραμματόσημο σε αυτή την έκδοση, σε συνδυασμό όμως σχεδόν πάντα και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Είναι ελαφρά τυπωμένοι και αρκετές φορές έως άτονα (1). 
Διατηρούν τη διαφορά σκίασης σε όλη την περίοδο, όχι όμως όσο οι προηγούμενες εκδόσεις (2). 
Πολλές φορές η αριστερή πλευρά μπορεί και να μη διακρίνεται (3). 
Οι χρωματισμοί τους είναι είτε στο χρώμα της όψης είτε με διαφορά στον τόνο/απόχρωση. Αυτό ίσως να εξηγείται από τη διαφορά στο χρόνο εκτύπωσης της μπροστινής πλευράς με την πίσω.  


                                [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
avatar
Varg83

Αριθμός μηνυμάτων : 602
Ημερομηνία εγγραφής : 06/07/2017
Ηλικία : 35
Τόπος : Χανιά

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Συνεχείς Εκδόσεις Αθηνών (1862 έως 1867)

Δημοσίευση από Varg83 Την / Το Κυρ Ιαν 28, 2018 6:29 pm

Χαρακτηριστικά των πρώτων τραβηγμάτων.Η εκτύπωση είναι αρκετά επιτυχημένη. Η εικόνα είναι καθαρή, ομοιόμορφη και συμμετρική. Η μέθοδος εκτύπωσης είναι η ‘’μαλακή’’ και χρησιμοποιήθηκε παχύ πίλημα. Ως εκ τούτου το ανάγλυφο που εμφανίζεται σε αυτή τα γραμματόσημα είναι πολύ ισχυρό. Διακρίνεται πολλές φορές αμέσως, χωρίς να το εξετάσουμε σε φως υπό γωνία. Κύρια σημεία που φαίνεται είναι η μπροστινή πλευρά του προσώπου (μάτια, στόμα, αλλά και το λευκό τρίγωνο του λαιμού)(1). 
Δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό είναι οι Αριθμοί Ελέγχου (2) που μοιάζουν πάρα πολύ με αυτούς των Προσωρινών Εκδόσεων με τη διαφορά ότι εδώ οι χρωματισμοί τους δεν είναι τόσο βαθείς και δεν υπάρχουν οι θρόμβοι χρώματος. Πιθανά λόγω της αραίωσης του χρώματος δίνουν την εντύπωση του πιο ρευστού. Η τριχοειδής πλευρά, μόλις που διακρίνεται. 
Στην μπροστινή όψη, οι γραμμές σκιάσεως της παρειάς είναι ισοπαχείς και συνεχείς. Δεν χαρακτηρίζονται από διακοπές και δε λεπταίνουν στα άκρα (3). 
Τα χρώματα είναι καθαρά, ζωηρά και ομοιόμορφα. Το μετάλλιο είναι πλήρες (4). 
Οι γραμμές του αυχένα είναι ευδιάκριτες, αν και μερικές φορές μπορεί να ενώνονται με κηλίδες χρώματος (5). 
Οι γωνίες είναι τυπωμένες ευκρινέστατα χωρίς λευκάζοντα μέρη (6). Μπορεί να υπάρχουν τυχόν λευκές κηλίδες αλλά σε καμία περίπτωση δεν το χαρακτηρίζουν. 
Το χαρτί είναι λείο και γυαλιστερό (στιλπνό).


   [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]       [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
avatar
Varg83

Αριθμός μηνυμάτων : 602
Ημερομηνία εγγραφής : 06/07/2017
Ηλικία : 35
Τόπος : Χανιά

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Συνεχείς Εκδόσεις Αθηνών (1862 έως 1867)

Δημοσίευση από Varg83 Την / Το Κυρ Ιαν 28, 2018 7:12 pm

Εκτός των παραπάνω, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό υπάρχει στην αξία των 5 λεπτών, το οποίο παρουσιάζει μοναδικό χρωματισμό στον Αριθμό Ελέγχου που είναι κυανοπράσινος. Να σημειωθεί εδώ πως υπάρχει αλλαγή σχήματος στον Αριθμό Ελέγχου του 5λέπτου που θα παραμείνει το ίδιο έως την οριστική κατάργηση των Α.Ε. κατά το 1880.


                                                      Α.Ε.                                               Α.Ε.
                                         Προσωρινών Εκδόσεων       ''Συνεχόμενων Εκδόσεων'' και μετά
                                        
                                             [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]                            [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
avatar
Varg83

Αριθμός μηνυμάτων : 602
Ημερομηνία εγγραφής : 06/07/2017
Ηλικία : 35
Τόπος : Χανιά

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Συνεχείς Εκδόσεις Αθηνών (1862 έως 1867)

Δημοσίευση από Admin Την / Το Δευ Ιαν 29, 2018 1:12 am

Θα κάνω χρήση μιας αποστροφή του Γερμανού μελετητή της ΜΚΕ Behrens που λέει :
 έχουμε μια ΜΚΕ και θέλουμε να εξακριβωσουμε την έκδοσή της, τότε κοιτάμε να αφαιρέσουμε χαρακτηριστικα άλλων εκδοσεων που δεν συμφωνούν με αυτό.
Υποκιτρινο/κρεμ χαρτί,πάμε πριν από το 1876.
Δίκτυωμα του χαρτιού,πάμε στο 1872.
Βαρείς ΑΕ,πάμε στο 1867
Χωρίς ΑΕ,πολύ καλή εκτύπωση,πάμε στο 1862(αντε και δύο μήνες του '61)
Ε,κάπως έτσι,χοντρικά και τελείως αρχέγονα, και σαν πρώτη προσέγγιση περιγράφονται οι συνεχόμενες/οριστικές παλαιότερα, εκδόσεις Αθηνών. 1862-1867
avatar
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 295
Ημερομηνία εγγραφής : 05/07/2017

http://philotelists.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Συνεχείς Εκδόσεις Αθηνών (1862 έως 1867)

Δημοσίευση από Varg83 Την / Το Δευ Ιαν 29, 2018 2:44 am

Κάπως έτσι τα αναφέρει και ο Φαιππεας. Στο ίδιο πνεύμα.
avatar
Varg83

Αριθμός μηνυμάτων : 602
Ημερομηνία εγγραφής : 06/07/2017
Ηλικία : 35
Τόπος : Χανιά

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Συνεχείς Εκδόσεις Αθηνών (1862 έως 1867)

Δημοσίευση από Παναγιώτης Ρασσιάς Την / Το Τρι Ιαν 30, 2018 11:33 am

Πάνω στη πολύ ωραία και ουσιώδη εισαγωγή και προβολή της έκδοσης,απο τον φίλο varg,παραθέτω και εγώ μερικά συμπληρωματικά θέματα.

Ξεκινώ με 20λ έκδοση ''Μαίου'' ,νυν πρώτο τράβηγμα αυτης της αξίας:
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

.και ασφαλώς ανάγλυφο, που και με κλειστα μάτια το νιώθεις με την αφή!
avatar
Παναγιώτης Ρασσιάς

Αριθμός μηνυμάτων : 1491
Ημερομηνία εγγραφής : 11/07/2017

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Συνεχείς Εκδόσεις Αθηνών (1862 έως 1867)

Δημοσίευση από Παναγιώτης Ρασσιάς Την / Το Τρι Ιαν 30, 2018 11:35 am

Συνεχίζω με ένα χαρακτηριστικό δείγμα 2λ αυτής της έκδοσης,συν και το αποδεικτικό μιας συζήτησης με το φίλο theosal πάνω στη σφραγίδα ''έλεγχος''
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
avatar
Παναγιώτης Ρασσιάς

Αριθμός μηνυμάτων : 1491
Ημερομηνία εγγραφής : 11/07/2017

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Συνεχείς Εκδόσεις Αθηνών (1862 έως 1867)

Δημοσίευση από Παναγιώτης Ρασσιάς Την / Το Τρι Ιαν 30, 2018 11:39 am

Ενα ιδιαίτερο γνώρισμα της αξίας των 40λ είναι το χρώμα του χαρτιου.Πέρα απο το μπλε υπάρχει και το πρασινοκύανο,θέμα που έθιξα και στο σεμινάριο της τρίτης μέρας,όσο αφορά στη ύπαρξη πέρα απο την έκδοση των καθαρισμένων πλακών και σε αυτή τη έκδοση.Σαφώς πιο δύσκολα απο τα κανονικά σε μπλε και γκρί χαρτί,με υπερτίμηση X2,5.
Παράθεση με ένα ,τυπικού χαρτιού:

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
avatar
Παναγιώτης Ρασσιάς

Αριθμός μηνυμάτων : 1491
Ημερομηνία εγγραφής : 11/07/2017

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Συνεχείς Εκδόσεις Αθηνών (1862 έως 1867)

Δημοσίευση από Παναγιώτης Ρασσιάς Την / Το Τρι Ιαν 30, 2018 11:48 am

Και για το τέλος,τα 80λ.
Εχει γίνει πολυ κουβέντα απο το 1991 και πέρα πάνω σε αυτά,μιλώντας για τα με πορτοκαλί αριθμούς ελέγχου,για το που πρέπει να καταταχθούν.Μέχρι και το 2012 στο τελευταίο κατάλογο Βλαστός,αλλά και σε όλες τις εκδόσεις καταλ.Ερμής κατατάσονται στη προηγούμενη έκδοση των επιμελλημένων,αλλά με την άποψη που βασίζεται στις μελέτες της μακρινής δεκ.του '30 και πιο πίσω,καθώς σφραγισμένο δεν έχει βρεθει πριν τα τέλη του 1862 και αρχων του 1863,αλλά και τα χαρακτηριστικά του δεν συμπίπτουν ακριβώς μα αυτα της επιμελλημένης έκδοσης.Οπωσδήποτε δύσκολη περίπτωση,χωρίς όμως επίπτωση στη σπουδαιότητα και μοναδικότητα αυτου του γραμμ.καθώς είναι σπανιότατο σφράγιστο και ισχυρό σφραγισμένο.

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
avatar
Παναγιώτης Ρασσιάς

Αριθμός μηνυμάτων : 1491
Ημερομηνία εγγραφής : 11/07/2017

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης