Θέλω -και μέσω του forum philotelistes που αντιπροσωπεύει τον ελληνικό φιλοτελισμό διαδικτυακά σε όλον τον κόσμο- να ευχαριστήσω άπαντες για την υποδοχή που συνεχίζει ασταμάτητα να γίνεται στην έκδοση που ετοιμάσαμε με τη Φ.Ε.Λ. το προηγούμενο διάστημα.
Στους λιγότερο από 4 μήνες που το βιβλίο βρίσκεται σε κυκλοφορία φαίνεται πως ίσως έχει επιτύχει ένα μικρό ρεκόρ ελληνικής φιλοτελικής μελέτης του τελευταίου διαστήματος, από πλευράς διάδοσης. Αντίτυπα του βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε Κύπρο, Αγγλία, Γαλλία, Ελβετία, Ολλανδία, Ισπανία, Ην. Πολιτείες και άλλες χώρες που μου διαφεύγουν τη στιγμή αυτή, στις βιβλιοθήκες ενεργών Φ.Ε. της Ελλάδας και αρκετών Εταιρειών χωρών του εξωτερικού, στις βιβλιοθήκες νεοφερμένων και προχωρημένων συλλεκτών, μελετητών, κ.α.
Τα σχόλια για την έκδοση έρχονται από παντού θετικά. Το βιβλίο έχει ήδη προκριθεί για συμμετοχή στην London 2020 International Stamp Exhibition (F.I.P. Patronage) τον προσεχή Μάιο, ενώ αναμένονται εγκρίσεις το επόμενο διάστημα για συμμετοχή του και σε άλλες διεθνείς εκθέσεις. Η παρουσία του στην σημαντικότατη και κολοσσιαία από πλευράς ποιότητας και αριθμού εκθεμάτων Παγκόσμια Έκθεση του Λονδίνου αποτελεί μια επιτυχία για εμάς και, θέλω να πιστεύω, ένα μικρό, ναι, μικρό αλλά υπαρκτό λιθαράκι προς την περαιτέρω διάδοση του ελληνικού γραμματοσήμου μας, κυριότερα στο εξωτερικό. Χαίρομαι για τη μικρή, ελάχιστη αλλά χειροπιαστή αυτή συμβολή στην προσπάθεια που περισσότερο από 150 χρόνια τώρα γίνεται.
Η πραγματική όμως επιβράβευση της ιδέας μας ήρθε, και συνεχίζει να έρχεται, μέσα από τα σχόλια που λάβαμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε από τους αληθινούς αναγνώστες της έκδοσης, εκείνων που φάνηκε να είχαν ανάγκη ένα τέτοιο βιβλίο, το εμπιστεύτηκαν και τελικά το αισθάνθηκαν ως ένα αληθινό βοήθημα στις προσπάθειες επαφής τους με το γραμματόσημο μας.
Το να αισθάνεσαι πως έχεις κάποιον δίπλα σου, εκεί, στα δύσκολα, την ώρα της προσπάθειας, είναι κάτι που πραγματικά μετράει πολύ, κάτι που, πιστέψτε με, γνωρίζω καλά πως είναι να έχεις και, το χειρότερο, να μην έχεις. Η φράση εκείνη από την κριτική στο blog του φίλου Ν. Changea ήταν πράγματι συγκινητική.
Υπήρξαν ακόμα και άνθρωποι που προμηθεύτηκαν αντίτυπα και πέραν των δικών τους, δώρισαν σε βιβλιοθήκες και φίλους. Τι άλλο να πεί κάποιος μετά από αυτό;
Ο προσωπικός μου στόχος φαίνεται λοιπόν πως έχει επιτευχθεί. Σας ευχαριστώ θερμά.