Μια πιθανή ερμηνεία των εκδόσεων Jc, K και των 20 Λεπτών, από το άρθρο “Issue Jc of the 20 Lepta Revisited” του Louis Basel
Με σκοπό να ερμηνεύσω πως εμφανίστηκαν 3 συνεχείς εκτυπώσεις 20λεπτων, ας φανταστούμε μερικές εικονικές συζητήσεις που έλαβαν χώρο στον Κρατικό Τυπογραφείο των Αθηνών κατά την περίοδο 1869 έως 1871. Τα φανταστικά γεγονότα που περιγράφονται παρακάτω πιθανώς διακόπηκαν από την εκτύπωση τραπεζογραμματίων, βασιλικών διαταγμάτων και άλλων κυβερνητικών εγγράφων, γεγονότα που ρίχνουν ίσως φως στην μακρά περίοδο μεταξύ των θεωρούμενων ημερομηνιών αυτών των εκτυπώσεων.
Δύο τυπογράφοι, ο Δημήτρης και ο Θανάσης μόλις έχουν τελειώσει την εκτύπωση των 10λεπτων των καθαρισμένων πλακών (Gb) και υπάρχει ανάγκη περισσοτέρων 20λεπτων. Οι τυπογράφοι έχουν αρχίσει να τυπώνουν τα 20λεπτα (Jc), αλλά, πριν καλά-καλά ολοκληρώσουν την στοιχειοθέτηση, παρατηρούν πόσο πολλά (46)[1] ανεστραμμένα “0” υπάρχουν στην ολοκληρωμένη στοιχειοθέτηση και εκτύπωση (Gb) των 10λεπτων και αμέσως προχωρούν στην διόρθωση του προσανατολισμού τους και ταυτόχρονα αντικαθιστούν το “1” με το “2”. Για αυτά τα νέα 20λεπτα (Jc), χρησιμοποίησαν την ίδια μέθοδο με εκείνη που χρησιμοποίησαν στις καθαρισμένες πλάκες των 10 και 20 λεπτών. Κατ’ αυτήν την μέθοδο εκτύπωσης χρησιμοποιούσαν μερικά φύλλα χαρτιού (επονομαζόμενα packing[2] or blanket[3, 4]) στην πίσω πλευρά του φύλλου που εκτυπώνεται με αποτέλεσμα όμορφη εκτύπωση της πρόσθιας πλευράς του γραμματοσήμου. Αφού άρχισαν να τυπώνουν τα 20λεπτα της εκτύπωσης (Jc), έφτασε ο Διευθυντής του Τυπογραφείου και τους λέει.
Διευθυντής: Γεια σας παιδιά, μόλις παραλάβαμε την νέα τυπογραφική πρέσσα από την Γερμανία μαζί με κάποιους Γερμανούς τυπογράφους για να σας δείξουν πως λειτουργεί η νέα πρέσσα. Να σας παρουσιάσω τον Fritz και τον Manfred που είναι έμπειροι τυπογράφοι από την Γερμανία.
Δημήτρης ψιθυρίζει στον Θανάση: Μόλις μάθαμε πώς να τυπώνουμε όμορφα γραμματόσημα με την παλιά μας πρέσσα, αυτά τα ανόητα τα αφεντικά πρέπει να τα καταστρέψουν όλα με μια καλά νέα μηχανή.
Θανάσης: Ναι, και δες αυτούς τους ξένους. Θεωρούν ότι μπορούν να μας διδάξουν πώς να τυπώσουμε γραμματόσημα…
Διευθυντής: Παρεμπιμπτόντως, αυτοί οι Γερμανοί λένε ότι θα τυπώσουν γραμματόσημα ακριβώς όπως τύπωναν στο Παρίσι το 1861. Θυμάστε εκείνα τα όμορφα κομμάτια που μας έστειλαν οι Γάλλοι;
Δημήτρης ψιθυρίζει στον Θανάση: Ναι, αλλά θυμήσου ότι όταν προσπαθήσαμε να χρησιμοποιήσουμε τις γαλλικές μεθόδους, με εκείνα τα κομμένα, με τρελό τρόπο, φύλλα (découpages) και πόσο άσχημα έδειχναν τα γραμματόσημα με εκείνα τα λευκά “νέφη” περιμετρικά των κεφαλιών;;
Θανάσης στον Δημήτρη: Και θυμήσου πόσο χρόνο μας πήρε να κόψουμε εκείνα τα μικρά τμήματα σε κάθε γραμματόσημο; Σχεδόν τυφλώθηκα από τις πολλές ώρες εργασίας με εκείνο το κοφτερό μαχαίρι και είδες τα άσχημα αποτελέσματα. Αυτοί οι ξένοι νομίζουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα…
Fritz προς τους Θανάση και Δημήτρη: Συνάδελφοι τυπογράφοι, έτσι θέλουμε να ετοιμάσουμε την εκτύπωση. Αρχικά τυπώστε 5 φύλλα γραμματοσήμων με τον κανονικό τρόπο. Στη συνέχεια πάρτε το πρώτο φύλλο και χρησιμοποιώντας ένα μυτερό μαχαίρι, κόψτε από κάθε γραμματόσημο τμήματα του σχεδίου όπως σας δείχνω εδώ. Μετά, στο δεύτερο φύλλο, κόψτε μικρότερα τμήματα από κάθε σχέδιο. Στο τρίτο και τα υπόλοιπα φύλλα, κόψτε όλο και μικρότερα τμήματα των σχεδίων. Όταν τελειώσετε, κολλήστε τα φύλλα μεταξύ τους, αλλά πρέπει να είσαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να τοποθετήσετε έτσι τα φύλλα ώστε κάθε γραμματόσημο να βρίσκεται ακριβώς πάνω από κάθε γραμματόσημο του άλλου φύλλου…
Δημήτρης ψιθυρίζει στον Θανάση: Αυτός ο ξένος είναι τρελλός. Το δοκιμάσαμε πίσω στο 1861 και αποτύχαμε τελείως. Θεωρούν ότι μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα. Ας τους πούμε ότι δεν καταλαβαίνουμε πώς να το κάνουμε και να τους ζητήσουμε να μας δείξουν πως γίνεται…
Θανάσης ψιθυρίζει στον Δημήτρη: Καλά λοιπόν, πες τους το….
Δημήτρης στον Fritz: Κύριε, δεν νομίζω να καταλαβαίνω πως θα πρέπει να γίνει όλη αυτή δουλειά με τα κοψίματα. Μπορείτε να μας δείξετε;..
Fritz στον Manfred στα γερμανικά: Αυτοί οι άχρηστοι οι Έλληνες τυπογράφοι δεν καταλαβαίνουν μερικές απλές οδηγίες. Ας τους δείξουμε πόσο καλοί είμαστε εμείς οι Γερμνοί τυπογράφοι…
Οι Fritz και Manfred συνεχίζουν να δείχνουν πως γίνονται οι κοπές των τμημάτων των φύλλων στους Έλληνες τυπογράφων που παρακολουθούν. Ο Δημήτρης και ο Θανάσης συνεχίζουν να λένε ότι δεν καταλαβαίνουν πώς να κάνουν αυτήν την δουλειά που οι Γερμανοί ολοκλήρωσαν με τα κοψίματα και το κόλλημα των φύλλων. Λέει ο Fritz: Ναι, εντάξει, αηδιασμένος, και συνεχίζουν τη δουλειά τους για να τελειώσουν με την προετοιμασία των découpages.
Fritz στους Δημήτρη και Θανάση: Φίλοι δείτε, τώρα θα πρέπει να τακτοποιήσετε έτσι τα κομμένα φύλλα ώστε να ταιριάζουν το ένα πάνω από το άλλο στο clichés κάθε εκτυπώσιμου φύλλου και καθώς τα συσφίγγετε μεταξύ τους, τοποθετήστε ένα φύλλο προς εκτύπωση πάνω από την πλάκα για να εκτυπωθεί ….
Δημήτρης: Κύριε, δεν είμαστε σίγουροι ότι καταλάβαμε, γιατί δεν μας δείχνετε πώς να το κάνουμε;..
Fritz: Καλά λοιπόν…
Οι Fritz και Manfred συνεχίζουν με την εκτύπωση μερικών φύλλων 20λεπτων (έκδοση K) και πρόσεξαν ότι φαίνονται άσχημα. Τότε επαναπροσδιορίζουν το decoupage, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι και καλύτερα από πριν.
Fritz στους Δημήτρη και Θανάση: Φίλοι τυπογράφοι, είναι ώρα για το δείπνο μας. Φέραμε μερικά knackwurst και μπύρα και πρέπει να φάμε τώρα. Εσείς συνεχίστε με την εκτύπωση όπως ακριβώς σας δείξαμε…
Οι Γερμανοί τυπογράφοι φεύγουν από το τυπογραφείο.
Δημήτρης στον Θανάση: Δες τα άσχημα γραμματόσημα που μόλις εκτύπωσαν. Φαίνονται χειρότερα από εκείνα που εκτυπώσαμε εμείς το 1861.
Θανάσης: Πρέπει να τυπώσουμε άλλα 100 φύλλα. Ας τελειώνουμε τη δουλειά και, αν παραπονεθεί το αφεντικό, θα του πούμε ότι έτσι μας είπαν οι Γερμανοί να προχωρήσουμε …
Δημήτρης: Καλή ιδέα!
Ο Διευθυντής επιστρέφει στο τυπογραφείο και βλέπει τα γραμματόσημα που μόλις τυπώθηκαν και λέει θυμωμένα: ΤΙ είδους σκουπίδια είναι αυτά;! Τι συμβαίνει με σας παιδιά; Θα σας απολύσω και τους δύο και θα προσλάβω νέους τυπογράφους αν δεν προσπαθησετε περισσότερο. Οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι από την Θεσσαλονίκη, την Σπάρτη και την Κόρινθο διαμαρτύρονται για την απουσία 20λεπτων. Πουλάνε 10λεπτα έναντι και σύντομα θα εκλείψουν και αυτά. Κουνηθείτε και εκτυπώστε μερικά αξιοπρεπεή γραμματόσημα. Τώρα θα πρέπει να τους στείλω αυτά τα άθλια 20λεπτα και, όταν θα παραπονεθούν εκείνοι οι υπάλληλοι, ο ανώτερός μου θα με επιπλήξει.
Οι Δημήτρης και Θανάσης μαζί: Κύριε, μην κατηγορείς εμάς! Εκτυπώσαμε αυτά τα γραμματόσημα ακριβώς όπως μας έδειξαν οι Fritz και Manfred. Στην αλήθεια, δες τα πρώτα καμιά δωδεκαριά φύλλα που εκτύπωσαν και οι ίδιοι. Φταίει αυτό το χαζό decoupage. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην παλιά μέθοδο που χρησιμοποιούμε τα τελευταία χρόνια…
Διευθυντής: Καλά. Θα πω στους Fritz και Manfred ότι δεν τους χρειαζόμαστε άλλο πια. Εσείς επιστρέψτε στην παλιά τυπογραφική μέθοδο, αλλά δεν θέλω άλλα από αυτά τα λευκάζοντα τεταρτημόρια και τις κοντές γραμμές σκίασης των παρειών. Καταλάβατε; Όχι πια σκουπίδια!..
Οι Δημήτρης και Θανάσης μαζί: Μάλιστα κύριε! Θα τα φτιάξουμε σωστά, κύριε!..
Δημήτρης στον Θανάση: Ας μην κάνουμε κανένα λάθος πάλι! Ας χρησιμοποιήσουμε μια τσόχα πάνω από το φύλλο εκτύπωσης. Αυτό θα μας δώσει μερικά όμορφα σκληρά αποτελέσματα χωρίς τον κίνδυνο να πάρουμε κάποια άσχημη εκτύπωση που θα είναι πολύ άτονη και θα μας δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα με το αφεντικό …
Θανάσης: Καλή ιδέα!
Οι Δημήτρης και Θανάσης συνέχισαν να τυπώνουν περισσότερα 20λεπτα με την χρήση της τσόχας δημιουργώντας την έκδοση La.
Το αφεντικό έρχεται, εξετάζει τα νεά φύλλα και λέει: Πολύ καλή δουλειά παιδιά! Πάμε στην ταβέρνα της γωνίας να πιούμε κανένα ουζάκι!
Δημήτρης στον Θανάση: Είμαστε υπέροχοι!...
Συμπέρασμα
Αυτή είναι μια πιθανή ερμηνεία πως δημιουργήθηκαν οι τρεις συνεχόμενες εκδόσεις 20λεπτων χωρίς ενδιάμεσες διαφορετικές εκτυπώσεις αξιών. Στην πραγματικότητα, αυτές οι εμφανείς τρεις εκδόσεις είναι μία έκδοση με διαφορετική μέθοδο (σκληρή ή μαλακή) για κάθε υποέκδοση. Θα μπορούσαν να δηλωθούν ως “Ka, Kb και Kc”. Η κανονική έκδοση Jc διακόπηκε με την είσοδο της νέας τυπογραφικής πρέσσας και την χρήση των decoupage, δημιουργώντας την έκδοση K. Αυτή η μέθοδος, με τη σειρά της, διακόπηκε λόγω των άσχημων αποτελεσμάτων και επαναχρησιμοποιήθηκε η γνωστή μέθοδος με την τσόχα για την δημιουργία της έκδοσης La.
Έτσι, κατά την γνώμη μου (Louis Basel), η έκδοση Jc των καθαρισμένων πλακών των 20λεπτων υπάρχει πραγματικά.
[1] Coundouros, J. G., The Control Numbers and the Classification of the Stamps of the Large Hermes heads, Vlastos Philatelic Center, Athens, 2000, σ. 91.
[2] Williams, L. N. and M., Fundamentals of Philately, Maple Press Company, 1971, U. S. A., σ. 423.
[3] Williams, op. cit., σ. 438
[4] Constantinides, T. (Ed.), Etude sur les timbres de Grèce, Hellenic Philotelic Society, Athens, 1933, σ. 73. Μετάφραση και έκδοση στα αγγλικά από τον L. Basel, A Study of the Stamps of Greece, Stamford, CT, USA, 1978, σ. 25.
(ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ. ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΛΑΘΗ Ή ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕΤΕ!!! Μετάφραση στο πόδι, γιατι το κείμενο κανονικά το μετέφρασα παλαιότερα, αλλα δεν το έβρισκα, όποτε.....