Μου θυμίζει βέβαια το εξής (σύντομο) ανέκδοτο: κάποιος κάποτε ρώτησε 3 μεγαλοκεφαλάδες τη γνώμη τους για ένα γραμ/μο και πήρε 4 γνώμες...
Παναγιώτη, μου έκανε εντύπωση αυτό που έγραψες για τα "πολλά" ταχ. γραφεία που χρησιμοποιούσανε ΜΚΕ ως εισπρακτέα από 1876 και μετά... Με 'βαλες λοιπόν να ψάξω τις ΜΚΕ μου από 1875-80 και μετά για να δω πόσες έχουν στικτές σφραγίδες... Γενικά, οι σφραγίσεις αυτές είναι αρκετά σπάνιες...
Ι. Στις εκδόσεις 1880-86 έχω δει "1" και "2" σε 10λεπτο σε φάκελο και κάποια καρμινα 20λεπτα. Επίσης (πλαστές) "32" σε μονόλεπτα.
ΙΙ. Σε μια γρήγορη ανασκόπηση της έκδοσης 1875-80 στη συλλογή μου βρήκα μόνο 4 20λεπτα όλα με μεγάλα νούμερα ("124" και πάνω - όλα μικρά γραφεία...) και όλα μάλον με σφραγίδα αναχώρησης. Σε αφίξεις (φάκελλα) έχω δει "1", "2", "67" (η Σύρος στην περίοδο 1875/76), αλλά ειλικρινά δε θυμάμαι άλλα γραφεία από 1876 και μετά... Δεν έχω δει "50" ή "56" (αυτό φαίνεται να είναι το σήμαντρο στο δεύτερο 10λεπτο του Νίκου που συζητήσαμε παραπάνω). Άρα δεν πρέπει να είναι πολλά τα γραφεία που χρησιμοποιήσανε τη στικτή τύπου Ι για ακύρωση εισπρακτέων ΜΚΕ μετά την έκδοση των εναρίθμων...
Παναγιώτη (ή οποιοσδήποτε άλλος φίλος στο φόρουμ, κύριε Theosal σε 30λεπτα νομίζω πως έχω δει 1 φάκελλο ίσως πλαστό και 1 μονό γραμ/μο - έχετε υπόψη σας αρκετές άλλες?...): επειδή η σφραγίδα τύπου 1 με γοητεύει ιδιαίτερα (με ενδιαφέρει πότε άρχισε & πότε περίπου τελείωσε η χρήση της σε κάθε ταχ. γραφείο, αν χρησιμοποιήθηκε μόνο σε ΜΚΕ ή/και σε ρολογάκια εισπρακτέα, τι χρώματα υπάρχουν, κλπ κλπ), όταν βρεις χρόνο, μπορείς σε παρακαλώ να προσθέσεις ένα σχετικό σκαν με τέτοιες "late" σφραγίσεις με στικτές? Ευχαριστώ!