Ambassador έγραψε:Καλησπέρα σε όλους τους φίλους φιλοτελιστές! Είμαι καινούριος χρήστης του φόρουμ και γι΄αυτό θα ζητήσω εκ των προτέρων συγγνώμη για τυχόν αστοχίες στις αναρτήσεις μου. Έχοντας πρόσφατα μάθει για το εν λόγω φόρουμ, έγινα μέλος και άρχισα να διαβάζω τις αναρτήσεις για τα διάφορα θέματα. Έπεσα, λοιπόν, πάνω σε μια μικρή συζήτηση για το 80λεπτο βισσινί των οριστικών/συνεχών εκδόσεων και την αναζήτηση υλικού και πληροφοριών γύρω από αυτό το πραγματικά σπάνιο γραμματόσημο. Θέλοντας λοιπόν να συνεισφέρω στη συζήτηση παραθέτω τα εξής:
Ένα πολύ καλό παράδειγμα απόχρωσης αυτού του γραμματοσήμου εκποιήθηκε στην υπ' αρ. 500 δημοπρασία του οίκου Καραμήτσου (Συλλογή Ασημακόπουλου). Παραθέτω το link:
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] Όπως, βλέπετε ενώ η τιμή εκκίνησης ήταν 300 ευρώ, κατακυρώθηκε στην τιμή των 2.600 ευρώ, πλέον προμήθειας και λοιπόν εξόδων. Προφανώς δεν είναι αλλόφρονες όσοι κονταροχτυπήθηκαν για να το αποκτήσουν, αλλά γνώστες της σπανιότητας του γραμματοσήμου αυτού. Βέβαια, η περιγραφή δεν είναι απόλυτα ορθή, καθώς δεν επρόκειτο για το 22c, αλλά για το 21ab (καλύτερα.....). Κοινώς, οι Α.Ε. του συγκεκριμένου γραμματοσήμου, δεν είμαι καρμινόχροες, αλλά πορτοκαλόχροες. Παραθέτω ένα ακόμη ωραίο παράδειγμα αυτού του γραμματοσήμου.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα και για τα καλά λόγια. Για να ολοκληρώσω την ανάρτησή μου σχετικά με το 80λεπτο βυσσινί, θέλω να προσθέσω τα εξής:
Α. Με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια από την έκδοση της πρώτου ελληνικού γραμματοσήμου το 2011, έλαβαν χώρα διαλέξεις και δημοσιεύσεις μελετών. Μία από αυτές αφορούσε και τον επανακαθορισμό κάποιων αξιών ανά τις εκδόσεις της μεγάλης κεφαλής από τον κο Τσεριώτη. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ίδιο:
80λεπτα 21ab (νέα καταχώρηση) και 22cΠροσθέτω την απόχρωση βυσσινί (cherry-red) στα γραμματόσημα με πορτοκαλί αριθμούς ελέγχου. Τα γραμματόσημο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί στην Πάτρα και είναι γνωστό ως ¨Βυσσινί των Πατρών¨. Έχω δει έντονες αποχρώσεις στα γραμματόσημα με καρμινόχρωμους αριθμούς ελέγχου, αλλά όχι σε πράγματι βυσσινί χρώμα. Επειδή πάντως δεν επεχείρησα ποτέ να διαπιστώσω μετ' επιτάσεως την ύπαρξη τέτοιων γραμματοσήμων, παρακαλώ τους κατόχους να μου τα επιδείξουν κατά τις επερχόμενες συναντήσεις της ΕΦΕ, ώστε να τεκμηριωθεί η ύπαρξή τους και να κατατάσσονται ως 22c. Άλλως, ο εν λόγω τύπος θα διαγραφεί. (ΦΙΛΟΤΕΛΕΙΑ 668/2011 ΣΕΛ. 160)
Β. Το 2014, με αφορμή το σχολιασμό των προσφερθέντων λαχνών της ως άνω υπ΄αρ. 500 δημοπρασίας και συγκεκριμένα του προαναφερθέντος 80λεπτου, από το συλλέκτη και μελετητή κο Στέφανο Καλλιγά, πληροφορούμαστε τα ακόλουθα:
"Το βαθύτατο καρμινόχρωμο-βυσσινί 80λ. που έφερε αριθμούς ελέγχου σε απόχρωση που περιέχει πορτοκαλί (αυτό δεν είχε περιγραφεί). Προέρχεται από ένα μοναδικό φύλλο που κυκλοφόρησε στην Πάτρα (επιβεβαιωμένα τρία γραμματόσημα συμπεριλαμβανομένου του παρόντος), ενώ ένα αντίστοιχο φύλλο εξ ίσου βαθύχρωμο και καθαρό βυσσινί έχει κυκλοφορήσει στην Αθήνα. Μια από τις μεγάλες σπανιότητες των ΜΚΕ. Το συγκεκριμένο γραμματόσημο....ήταν από τα εμβληματικά γραμματόσημα της συγκεκριμένης συλλογής. Αντίστοιχα γραμματόσημα 80λ. βυσσινί, εξ ίσου σπάνια, υπάρχουν και στο πρώιμο (1863-1865) 80λ. με καρμινόχρωμους α.ε. (τέσσερα μάλλον φύλλα συνολικά που κυκλοφόρησαν από διαφορετικά ταχ. γραφεία και παρουσιάζουν μεταξύ τους αισθητές ιδιαιτερότητες ως προς την απόχρωση αλλά και ως προς την εκτύπωση). Εξαιρετικής εμφάνισης και σπανιότητας γραμματόσημα, αναιτιολόγητα σχετικά άγνωστα και κατά συνέπεια εξαιρετικά υποτιμημένα που αναδεικνύονται επιτέλους έστω και καθυστερημένα με αφορμή τα αποτελέσματα της παρούσης δημοπρασίας, όπου το προσφερθέν κατακυρώθηκε σε εννεαπλάσια σχεδόν τιμή από τη συντηρητική εκτίμησή του. (ΦΙΛΟΤΕΛΕΙΑ 688/2014 ΣΕΛ 268-269)
Από τις δύο δημοσιεύσεις λαμβάνουμε σημαντικές πληροφορίες και εξάγουμε συμπερασματικά τα κάτωθι:
1) Δεν πρόκειται για βυσσινί των ¨Πατρών¨, αλλά ¨και των Πατρών¨ ή ¨κυρίως των Πατρών¨, αφού σύμφωνα με τον κο Καλλιγά, ένα φύλλο έχει κυκλοφορήσει και στην Αθήνα.Η αλήθεια είναι ότι το φύλλο των Πατρών, φέρει αυτή την ιδιαίτερη απόχρωση, το αποκαλούμενο και morello cherry και πάντως πρόκειται για τα γραμματόσημα με τους πορτοκαλόχρωμους α.ε. (1862). Για τη δε σπανιότητά του, η δημοσίευση των ανωτέρω στοιχείων είναι καθοριστική.
2) Όσον αφορά τα αντίστοιχα γραμματόσημα 80λ. βυσσινί με καρμινόχρωμους α.ε. (1863-1865) είναι επίσης σπάνια, αφού σύμφωνα με τον κο Καλλιγά, τέσσερα μάλλον φύλλα συνολικά που κυκλοφόρησαν από διαφορετικά ταχ. γραφεία και παρουσιάζουν μεταξύ τους αισθητές ιδιαιτερότητες ως προς την απόχρωση αλλά και ως προς την εκτύπωση.
Επομένως, σε αντίθεση με τον κο Τσεριώτη, ο κος Καλλιγάς δέχεται την ύπαρξη και των δύο τύπων, δηλαδή και τον 21ab και τον 22c, με σπανιώτερο και πιο ιδιαίτερο τον πρώτο.
Και πράγματι υπάρχει και το τύπος 22c... με όχι τόσο έντονη και βαθειά βυσσινί απόχρωση.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]Σφραγίδα Πάτρα
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]Σφραγίδα στικτή Σύρου.
Έχω επίσης δει ένα με σφραγίδα Κέρκυρα. Άρα έχουμε τα τρία από τα τέσσερα ταχυδρομικά γραφεία που αναφέρει ο κος Καλλιγάς.
Καλή συνέχεια σε όλους.