Philotelistes
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Οι αριθμοι ελέγχου όλων των αξιών.Τhe control numbers at back side of the stamps

+11
Νίκος Καρνιαουτάκης
salonico
heretic77
Νίκος Βαρουξής
Midili
heraldic40
SHH_Egeo
Admin
Theosal
Varg83
Παναγιώτης Ρασσιάς
15 απαντήσεις

Μετάβαση στη σελίδα : 1, 2, 3 ... 11, 12, 13  Επόμενο

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 13]

Παναγιώτης Ρασσιάς

Παναγιώτης Ρασσιάς

Ενα απο τα στοιχεία που προδίδουν ένα επιπλέον ενδιαφέρον στη μελέτη των ΜΚΕ είναι η ύπαρξη στο πίσω μέρος του γραμμ.αριθμών,σύμφωνα με την αξία του γραμματοσήμου.Μοναδική έμπνευση στη παγκόσμια κυκλοφορία γραμματοσήμων,ίσως μόνο σε μία κλασσική έκδοση γραμμ.Περού και μεταγενέστερα στα τέλη του 19ου σε κάποιες Ισπανικές σειρές,που όμως ήταν κάτι άλλο ,όχι η ταυτοποίση της μπροστινής αξίας.
Η μελέτη τους είναι κορυφαίο σημείο αναγνώρισης των εκδόσεων των ΜΚΕ και παράλληλα πεδίο εξειδικευμένης συλλογής με σφάλματα εκτύπωσης τους ,που προέρχονται απο της χρόνια χρήση τους επί μια 20ετία,σχεδόν,1861-1880,χρονιά που καταργήθηκαν.
Χωρίς να είναι το εξειδικευμένο  συλλεκτικό μου πεδίο πάνω στις ΜΚΕ,εντούτοις τοποθετόντας την συλλογή μου σε διαφανή κινητά φύλλα ανακάλυψα μια ενδιαφέρων περίπτωση ελαφριά διπλοεκτύπωσης παράλληλα με την καταφανή φθορά του ψηφίου ''2'',πάνω σε έκδοση επι δικτυωτου χαρτιού 1871-76:

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Varg83

Varg83

Στη μελέτη και κατάταξη των ΜΚΕ, αναμφισβήτητα μεγάλο ρόλο παίζουν οι Αριθμοί Ελέγχου (Α.Ε.). Δεν είναι τυχαίο πως όλος ο φιλοτελικός κόσμος που ασχολείται με αυτό το πεδίο, παραδέχεται πως χωρίς την ύπαρξη Α.Ε., η μελέτη των ΜΚΕ θα ήταν δεκαετίες πίσω. 

  Μια πλευρά των Α.Ε. είναι και τα λεγόμενα ''χαρακτηριστικά'' στοιχεία του ''2'' και του ''0'', τα οποία αναφέρονται σε σοβαρές παραμορφώσεις των δυο αυτών στοιχείων που μπορούν να ομαδοποιηθούν με βάση κοινά χαρακτηριστικά κάθε έκδοσης και τα οποία μας βοηθούν να κατατάξουμε τις ΜΚΕ (των 10, 20, 40, 80 λεπτών), να βρούμε τη χρονιά εκτύπωσης, ακόμα και το χρωματισμό σε κάποιες περιπτώσεις. Πρώτος ο T. Groom ανακάλυψε 12 στοιχεία με χαρακτηριστικό ''2'' και 70 στοιχεία με χαρακτηριστικά ''0''. Κατά το πέρασμα των ετών ανακαλύφθηκαν και άλλα (από τον Basel) ή χρησιμοποιήθηκαν άλλες αριθμήσεις (π.χ. Κούνδουρος) 

  Με τη βοήθεια βιβλίων (π.χ.  Κούνδουρος ''Οι αριθμοί ελέγχου και η κατάταξη των γραμματοσήμων της ΜΚΕ'') στα οποία δημοσιεύονται τέτοιοι πίνακες έχουμε χρήσιμα εργαλεία για το δύσκολο κομμάτι της αναγνώρισης και κατάταξης των ΜΚΕ. 

  Ανεβάζω ένα παράδειγμα που εδώ φαίνεται χαρακτηριστικό ''2'' υπ. αριθμ. 14 (το ανακάλυψε ο Basel to 1994). Μας πληροφορεί λοιπόν, σε συνδυασμό με τη θέση του στο φύλλο (από τα στίγματα μελάνης - άλλο κομμάτι της μελέτης) που είναι η 52, πως πρόκειται για το τράβηγμα Μ, που έγινε τον Ιούλιο του 1872, κατά το οποίο έχουν αναφερθεί 2 χρωματισμοί, Μπλε-μολυβί και Μπλε βαθύ. Αρκετά στοιχεία για να έχουμε μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη ταυτότητα του γραμματοσήμου.      


[img][Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Varg83

Varg83

Άλλη μια περίπτωση χαρακτηριστικού ''0'' με αρίθμηση 27 κατά Groom και θέση 124 από τα στίγματα μελάνης. Ανάλογα με το χρωματισμό, πρόκειται για το πρώτο τράβηγμα (1871, Lb) αν είναι το απλό Μπλε ή δεύτερο τράβηγμα (1872, Μ) αν ο χρωματισμός είναι Μπλε-μολυβί ή Μπλε βαθύ.

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]" />[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]" />

Varg83

Varg83

Άλλο ένα ενδιαφέρον σφάλμα στους Α.Ε. είναι οι μετατοπισμένοι Α.Ε., σφάλμα που συναντάται από την πρώτη κιόλας αθηναϊκή εκτύπωση και προέρχεται από κακή τοποθέτηση του φύλλου στο πιεστήριο με ποικίλα αποτελέσματα, από απλές μετατοπίσεις ως και πλήρης διαχωρισμός του. Εδώ έχουμε σφάλμα Α.Ε. σε γραμματόσημο έκδοσης 1875-80 σε κρεμ χαρτί. 

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]" />

Varg83

Varg83

Άλλη μια ενδιαφέρουσα περίπτωση σφάλματος Α.Ε. είναι η περίπτωση αποτύπωσης της ακμής του διαχωριστικού πλακιδίου. Η περίπτωση αυτή αφορά τις ακροδεξιές θέσεις του φύλλου στα δεκάλεπτα από τις ''Συνεχείς Εκδόσεις'' και μετά. Στην περίπτωση αυτή όμως (θέση 120) έχουμε και συνδυασμό με χαρακτηριστικό ''0'' υπ.αριθμ. 19 κατά Groom.

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]" />

Varg83

Varg83

Η μελέτη χαρακτηριστικών στοιχείων Α.Ε. συνήθως μένει στα στοιχεία του ''2'' και του ''0''. Αυτό εξηγείται από το γεγονός πως τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιήθηκαν τις περισσότερες φορές και μπορούσαν να μελετηθούν καλύτερα. 

Παρόλα αυτά, χαρακτηριστικά σχήματα έχουν διαπιστωθεί και στους αριθμούς ''5'' και ''4''(αφορά τα 40λεπτα).
Εδώ θα συγκεντρώσουμε τις περιπτώσεις των ''χαρακτηριστικών'' ''5'', που αν και σε μελέτες δεν αναφέρονται πουθενά με αυτόν τον τίτλο, αλλά ως ''παραμορφωμένο'' ''5'', εντούτοις δεν αλλάζει την ουσία, δηλαδή, το ξεχωριστό στοιχείο σε έναν Α.Ε. που μας βοηθά στην κατάταξη της ΜΚΕ.

Συνεχείς Εκδόσεις:  θέση 18        -  πρώτο τράβηγμα (με Α.Ε. κυανοπράσινο, Hellas 17A)
                               θέση  12        -  πράσινο (αποχρώσεις) και κιτρινοπράσινο (Hellas 17a,b)
                               θέση  129      -  κιτρινοπράσινο (Hellas 17b)
                               θέση  19, 83  - ελαιοπράσινο (με Α.Ε. πράσινοι ελαιώδης, Hellas 17c)
                               θέση  110      - προς στο τέλος των εκδόσεων 
                               θέση  10        - χωρίς άλλα στοιχεία

Καθαρισμένες Πλάκες:  Οι ίδιες θέσεις με την προηγούμενη έκδοση και ακόμα στις θέσεις 27, 33, 103 (σε επιστολή), 106

Εκδόσεις 1871-72 : Οι ίδιες θέσεις των δύο προηγούμενων εκδόσεων συν τις θέσεις 5, 126, 150 
Εκδόσεις 1871-76 : Για την ώρα οι γνωστές θέσεις είναι οι 6, 57, 63, 75, 97, 100, 105, 106, 132, 133, 150
Εκδόσεις 1875-80 : Στις εκδόσεις αυτές οι θέσεις των χαρακτηριστικών ''5'' είναι μέχρι τώρα οι 7, 8, 19, 37, 57, 71, 107, 132, 148

Θα ανεβάσω και έναν πίνακα πιο αναλυτικό με τις παραμορφώσεις και ποιες από αυτές συμβαίνουν και πότε.

Ένα παράδειγμα από τη συλλογή μου 

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]" />  [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]" />

Theosal

Theosal

Ορίστε και κάποια από τη δική μου συλλογή (χωρίς όλως στις περισσότερες περιπτώσεις να γνωρίζω την θέση, γιατί δεν έχω ασχοληθεί τόσο πολύ με τις θέσεις των 5λεπτων.... Βεβαίως κατέχω και τουλάχιστον άλλα 3-4 της έκδοσης σε κρεμ χαρτί, αλλά δεν έχωχ φωτογραφίες στους αυτήν την στιγμή. Θα προσπαθήσω κάποια στιγμή αργότερα στην εβδομάδα να τις ανεβάσω και εκείνες.

Καθαρισμένων πλακών - 25a
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Δικτυωτού χαρτιού - 39c
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Varg83

Varg83

Ωραίες οι φωτό του Theosal, που με τη σειρά μου τον καλωσορίζω και εγώ στο forum. 

Η πρώτη λοιπόν φωτό, των καθαρισμένων, αποδεικνύει αυτό που έγραφα παραπάνω, πως δηλαδή είναι ακόμη ανοιχτό το πεδίο των θέσεων σε αυτά τα στοιχεία του ''5'' γιατί εδώ φαίνεται πως από τα στίγματα μελάνης στους μαργαρίτες, στο πάνω μέρος του αυτιού, στις κάτω αριστερά γραμμές και στο ''Ε'' στο ''ΛΕΠΤ'' είναι η θέση 13 στο φύλλο.

Παναγιώτης Ρασσιάς

Παναγιώτης Ρασσιάς

Υστερα απο ψάξιμο στα 5λ της συλλογής μου, Α' & Β' διαλογής ,διαπιστωσα ότι το σφάλμα του παραμορφωμένου ψηφίου στο κάτω μέρος,αλλά και γενικά τα παραμορφωμένα ''5'' δεν είναι και τόσο συνήθές φαινόμενο{εντάξει, δεν εξέτασα και τα άπειρα γραμμ.,αλλά απο τις συνεχόμενες και μετά ,ως τα 1875-80 πρέπει να έχω χοντρικά πάνω απο 150γραμμ.,απο όλες τις καταστάσεις τους]
Τελικά έχω ένα,όπως και του φίλου varg παραπάνω,δικτυωτό,ανατρέχοντας στον Κούνδουρο το τοποθετει για αυτή την έκδοση στη θέση 25:

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Theosal

Theosal

Κάποιες άλλες περιπτώσεις σφαλμάτων ΑΕ, συνήθεις, αλλά πάντα ενδιαφέρουσες.

Διπλό "1" και στα δύο γραμματόσημα - 1875-1880, Cream Paper, 10 L., orange, PAIR, VARIATION.He.50
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Ανισόπεδοι αριθμοί - 1875-1880, Cream Paper, 20 L., blue, (pos. 145). He. No. 51b
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Μετατοπισμένος ΑΕ - 1875-1880, Cream Paper, 20 L., VAR., Hellas 51
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Διπλό "2" - 1871-1876, Meshed Paper, 20 L., blue on blue, He. 41hNo
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΩ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜΈχει επεξεργασθεί από τον/την Theosal στις Τετ Αυγ 30, 2017 10:02 am, 5 φορές συνολικά

Admin

Admin
Admin

Aαα,πολύ ωραία παραδείγματα,περιλαμβάνω και τα γραμμ.του varg καθώς δεν τα είχα προσέξει,λόγω του ότι όταν τα ανέβασε ήμουν διακοπές Smile

varg
το ''110'' σε 10λ 1875-80,πολύ ωραία και σπάνια περίπτωση,καθώς και ο απόλυτα μετατοπισμένος ΑΕ στο 20λ[πρώσικο 1875?}

theosal
εντυπωσιακός ο ανισόπεδος ΑΕ έχω την εντύπωση πως είναι και σε F/VF κατάσταση ?
αλλά και ο μετατοπισμένος ΑΕ,σε ''ξυρισμένο'' 20λ?
οι άλλες περιπτώσεις όπως γράφεις και εσύ είναι κάπως συνήθης πλην όμως πάντα με μια μικρη υπεραξία και συλλεκτική ευχαρίστηση !Έχει επεξεργασθεί από τον/την Admin στις Τρι Αυγ 29, 2017 2:01 pm, 1 φορά

https://philotelists.forumgreek.com

Theosal

Theosal

Admin έγραψε:εντυπωσιακός ο ανισόπεδος ΑΕ έχω την εντύπωση πως είναι και σε F/VF κατάσταση ?
αλλά και ο μετατοπισμένος ΑΕ,σε ''ξυρισμένο'' 20λ?

Δε νομίζω να έγραψα ότι είναι ξυρισμένο .....ΟΧΙ είναι 1875/1880 σε κρεμ χαρτί ... ΠΟΥ ΤΕΤΟΙΑ ΤΥΧΗ να υπάρξει τέτοιο λάθος και μάλιστα στα χέρια μου!!!!!!!!!!!! ΟΥΑΟΥ!!!! Shocked Shocked What a Face No

Varg83

Varg83

Πολύ ωραία παραδείγματα από τον Theosal. Βάλε δίπλα και τις μπροστινές όψεις να σου πούμε καμιά γνώμη για τις θέσεις τους.
Mercury, τo 10λεπτο που ανέβασα ανήκει στα δικτυωτά.

Varg83

Varg83

Λοιπόν Theosal το 10λεπτο ζευγάρι είναι θέσεων 113-114, δύσκολο στον εντοπισμό μιας και η σφραγίδες έχουν πέσει πάνω στα σημεία που βρίσκονται τα στίγματα μελάνης αλλά ευτυχώς το δεξιό έχει μια παραμόρφωση στην κάτω δεξιά πλευρά του ''φιλέτου'' που γράφει την αξία. Ωραίο σφάλμα και δυσκολούτσικο σε ζεύγος.
Το 20λεπτο με τους μετατοπισμένους ΑΕ, ο Κούνδουρος το αναφέρει ως σπάνιο εξαιτίας του οτι η μετατόπιση είναι κατακόρυφη.

Theosal

Theosal

Χαίρομαι γι' αυτά που μου γράφεις, παρόλο που κοιτάζω την σπανιότητα αλλα οχι και το αντίτιμο αυτής!! Μ' αρέσει να την έχω να την βλέπω, αλλά αυτό ίσως προέρχεται και απο την ιδιότητας μου.... αρχαιολόγος γαρ!!!

Varg83

Varg83

Θα είδες πως δεν αναφέρομαι σε τιμές μιας και αυτό είναι ''άλλου παπά ευαγγέλιο''!! Και εγώ αυτό πιστεύω, πως το σημαντικό είναι πέρα από τον εμπλουτισμό της συλλογής το κατά πόσο συχνά εμφανίζεται το κάθε κομμάτι. 

Τώρα βέβαια, να είχα και το 20λεπτο που έχω για avatar δεν θα με πείραζε lol! lol!

Theosal

Theosal

Varg83 έγραψε:Θα είδες πως δεν αναφέρομαι σε τιμές μιας και αυτό είναι ''άλλου παπά ευαγγέλιο''!! Και εγώ αυτό πιστεύω, πως το σημαντικό είναι πέρα από τον εμπλουτισμό της συλλογής το κατά πόσο συχνά εμφανίζεται το κάθε κομμάτι. 

Τώρα βέβαια, να είχα και το 20λεπτο που έχω για avatar δεν θα με πείραζε lol! lol!

Το οποίο είναι;;; Ποιο;;; Δεν μπόρεσα να καταλάβω!!!
ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ Κατάλαβα εντάξει .... Και ποιος δεν το θέλει αυτό το κομμάτι;;; Αλλά και ποιος έχει αυτά τα χιλιάρικα που ζητάνε για το συγκεκριμένο;;;

Varg83

Varg83

20λεπτο προσωρινό χωρίς ΑΕ με ψαθωτό βάθος. Βέβαια μπορώ να πρισθέσω και μερικα ακόμα όπως τα "Salmon" από διάφορες εκδόσεις και βέβαια το περίφημο "Solferino" εστω και με ελαττώματα ας μην είμστε πλεονέκτες!!!! Και σκέψου πως δεν αναφέρω σφάλματα, ποικιλίες κλπ..... Εκεί πάμε αλλού!!!

Theosal

Theosal

Χαχαχαχαχαχαχα, πολύ καλή προσέγγιση!!!! Με συγκινείς!!!!

Θα γράψω μια ιστορία που μου συνέβη πριν 27 χρόνια. Παίρνουμε μέρος με τον αδλεφό μου σε μια δημοπρασία του Michel το 1990. Έχει βγάλει έναν λαχνό με μια επιστολή με σκισμένο ή διχοτομημένο ΕΝΑ ΣΟΛΦΕΡΙΝΟ (δεν θυμάμαι καλά, ο αδελφός μου και εκείνος κεφαλοκυνηγός, έχει ακόμη τον κατάλογο). Τιμή εκκίνησης 1000 Μάρκα. Τον χτυπάμε 3000 Μάρκα (μαζί, που τόσα λεφτά, είχαμε κάνει μόλις οικογένειες και οι δύο και εγώ περίμενα τον γιο μου) με την προϋπόθεση να πάμε μέχρι 5000. Μία ώρα πριν την λήξη είμαστε εμείς οι επικρατώντες να τον πάρουμε. Τα τελευταία 10 λεπτά όμως ο λαχνός πέταξε στις 15000 Μάρκα, τιμή απλησίαστη ... ΚΑι είμασταν τόσο κοντά!!!!!!!!
Τον λαχνό αυτόν δεν τον έχω δει πουθενά, αλλά και δεν τον θυμάμαι και πολύ καλά για να πω ότι ήταν κάποιος από τους γνωστούς

Παναγιώτης Ρασσιάς

Παναγιώτης Ρασσιάς

Theosal έγραψε:Χαχαχαχαχαχαχα, πολύ καλή προσέγγιση!!!! Με συγκινείς!!!!

Θα γράψω μια ιστορία που μου συνέβη πριν 27 χρόνια. Παίρνουμε μέρος με τον αδλεφό μου σε μια δημοπρασία του Michel το 1990. Έχει βγάλει έναν λαχνό με μια επιστολή με σκισμένο ή διχοτομημένο ΕΝΑ ΣΟΛΦΕΡΙΝΟ (δεν θυμάμαι καλά, ο αδελφός μου και εκείνος κεφαλοκυνηγός, έχει ακόμη τον κατάλογο). Τιμή εκκίνησης 1000 Μάρκα. Τον χτυπάμε 3000 Μάρκα (μαζί, που τόσα λεφτά, είχαμε κάνει μόλις οικογένειες και οι δύο και εγώ περίμενα τον γιο μου) με την προϋπόθεση να πάμε μέχρι 5000. Μία ώρα πριν την λήξη είμαστε εμείς οι επικρατώντες να τον πάρουμε. Τα τελευταία 10 λεπτά όμως ο λαχνός πέταξε στις 15000 Μάρκα, τιμή απλησίαστη ... ΚΑι είμασταν τόσο κοντά!!!!!!!!
Τον λαχνό αυτόν δεν τον έχω δει πουθενά, αλλά και δεν τον θυμάμαι και πολύ καλά για να πω ότι ήταν κάποιος από τους γνωστούς


....και τον πήρα ο Μαυρίδης για την συλλογή του Mercury....σολφερίνο δεν ήταν,φάκελλος με διχοτομημένο 40λ απο μνήμης πρέπει να ήταν δικτυωτο[θα προσπαθήσω να το ανεβάσω αύριο,απο κατάλογο δημοπρ και εκει θα δούμε αν λέμε για τον ίδιο]

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 13]

Μετάβαση στη σελίδα : 1, 2, 3 ... 11, 12, 13  Επόμενο

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης