Philotelistes
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Συζητήσεις & σχόλια πάνω στα άρθρα της ενότητας.

2 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

heretic77

heretic77

Παρα πολυ ενδιαφερον και μπραβο στο συγγραφεα!
Απο το αρθρο αυτο προκυπτουν καποια πραγματα. Ουσιαστικα επιβεβαιωνεται οτι η πραγματικη αξια των γραμματοσημων ουσιαστικα ειναι η σπανιοτητα τους και οχι η ονομαστικη τους αξια. Και αυτο γιατι η εσωτερικη αξια ειναι μηδενικη. Αρα οταν παρελθει η περιοδος χρησης, αυτο που μενει ουσιαστικα ειναι ενα κομματι χαρτι και μενει να μαθουμε ΠΟΣΑ αντιτυπα εχουν διασωθει.
Εδω βεβαια η ονομαστικη αξια παιζει εναν εμμεσο ρολο στο γεγονος οτι ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ παντα, απο τη στιγμη που καποιο γραμματοσημο εχει μεγαλη ονομαστικη αξια αυτο σημαινει οτι θα κυκλοφορησει ελαχιστα. Αυτο ομως δεν ειναι θεσφατο οτι θα δημιουργησει μετεπειτα αξια επειδη παιζουν ρολο 2 παραγοντες στη συνολικη σπανιοτητα. Η μια ειναι η αρχικη ποσοτητα κοπεντων και ο αλλος ειναι ποσα απο αυτα ΔΕ καταστραφηκαν μετα την παροδο της κυκλοφοριας αλλα εμειναν απουλητα στα χερια προφανως καποιων κρατικων υπαλληλων που λογικα τα διοχετευσαν στην αγορα.
Σιγουρα παντως τα κομματια που εχουν μεγαλη ονομαστικη αξια λογικα πρεπει να εχουν αξια σιγουρα ως σφραγισμενα, μιας και αναμενουμε οτι κυκλοφορησαν ελαχιστα. Υπο αυτη την εννοια μου κανει εντυπωση οτι πολλα απο τα γραμματοσημα του καταλογου που μας εδειξε ο συγγραφεας εχουν μικρη αξια ως σφραγισμενα στην αγορα. Ισως λοιπον να ειναι υποτιμημενα και μια καλη ευκαιρια για μελλοντικη αγορα.

Valeroi

Valeroi

Βαγγέλη, πολλά μπράβο για το άρθρο και για την προσέγγιση

Δημήτρη, ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω εύκολα τους συσχετισμούς που κάνεις με το άρθρο παραπάνω. Στο άρθρο γίνεται μια προσέγγιση με έναν εύκολο μη επιστημονικό τρόπο και λαμβάνοντας κάποιες παραδοχές βλέπεις μια τάση.  (η πιο επιστημονική δηλαδή να τα φάρουμε σε παρούσες αξίες ειναι να βάλουμε μέσα και τον πλυθωρισμό που αν δεν εχεις πρόσβαση σε επιστημονικές βάσεις δεδομένων δε μπορείς να το βγάλεις.) Οπότε μένουμε σε αυτή που ειναι εύκολη.

Το συμπέρασμα που βγάζω εγω ειναι οτι ορισμένες σειρές που σήμερα ειναι ακριβές ήταν τελικά και τότε ακριβές. Ένα άλλο που καταλαβαίνω οτι και με αξιακά νούμερα η σειρά των Ολυμπιακών αγώνων ήταν μια σειρά για να μπούν έσοδα στο ταμείο για τους ολυμπιακούς αγώνες.

Επιπλέον μη ξεχνάμε οτι τα γραμματόσημα τότε κυκλοφορούσαν για να ταχυδρομηθούν και ελάχιστα για να συλλεχθούν οπότε νομίζω ειναι πιο λογικό τα περισσότερα να ειναι σφαγισμένα (εκτός των μεγάλων αξιών ίσως) και λιγοτερα τα ασφράγιστα.


Η συζητήση για τα πόσα εκτυπώθηκαν πόσα όχι και πόσα καταστράφηκαν έχω πάρει απόφαση οτι θα γίνεται για πάντα χωρίς να έχει όμως και ιδιέτερο νόημα γιατί έστω και να υπήρχε η πληροφορία καταμετρημένη πάλι σήμερα θα λέγαμε "....οκ ας πούμε οτι ειναι πραγματικά τα νούμερα...", ή "...που ξέρουμε οτι δεν έβαλε κανα παραπάνω ή παρακάτω νούμερο ο υπάλληλος τότε γιατί τα έφαγε..."

Αρέσει στον χρήστη Παναγιώτης Ρασσιάς

http://philatelious.wordpress.com

heretic77

heretic77

Δε καταλαβαίνω που ακριβώς διαφωνεις..

Valeroi

Valeroi

Διαφωνώ στο συσχετισμό του πίνακα με την σπανιότητα που αναφέρεις. Καθώς η λογική του πίνακα ειναι να μας δείξει με σημερινούς όρους τι αξίες έχουν ορισμένες σειρές.  Δηλαδή δεν εχει να κάνει με το πόσα περίσσεψαν ή με το πόσα εκτυπώθηκαν.

Παράδειγμα η μια σειρά των α ολυμπιακών αγώνων που κάνει περίπου όσο μισή χρυσή λίρα μας δείχνει και πόσο ακριβό ήταν το σπορ του να συλλέγεις γραμματόσημα και να τα κρατάς ασφράφιστα (να μη τα χρησιμοποιείς δηλαδή) και πόσο δύσκολο ειναι κάποιος να εχει κρατήσει πχ ενα φύλλο απο τη σειρά που τότε είχε δώσει ένα σκασμό λεφτά και να έχει σωθεί μέχρι σήμερα.

http://philatelious.wordpress.com

heretic77

heretic77

Αυτο θέλω να πω, ότι ακριβώς επειδή εκαναν τόσο ακριβά αναλογικα οι σειρές δε σημαίνει τίποτα αν αυτό δεν συνοδεύεται απο αντιστοιχη σπανιοτητα. Ναι μεν κανανε πολλα λεφτά αλλά το αν εν τέλει είναι καλη επένδυση η οχι προκύπτει απο το ποσα κομμάτια θα μείνουν στην αγορά μετά την απόσυρση,  καθώς η εσωτερική αξία του γραμματοσημου είναι μηδεν και ολη αξία συνιστάται στη σπανιοτητα

Valeroi

Valeroi

Ποια επένδυση και ποια εσωτερική αξία, μιλάμε για αγορές 100 χρόνια πριν δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση θα τα είχε κάποιος παπούς μας ισως. farao

Πως γινεται να ειναι καλή επένδυση μετα απο 100 χρονια, αμα δε ζεις να τη χαρείς κιόλας!

Πάρε καμια μετοχή καλύτερα ποιο πιθανόν ειναι να βγει κανα κέρδος Laughing

http://philatelious.wordpress.com

heretic77

heretic77

Κολλησες σε μια λεξη ενω δεν ειναι αυτο το νοημα.
Το νοημα ειναι η συσχετιση αξιας και σπανιοτητας σε συναρτηση με αυτο που περιγραφει στο αρθρο ο συγγραφεας, δηλαδη την αξια των εκαστοτε σειρων στην εποχη τους.
Αυτο που βλεπω ειναι οτι αυτα τα 2 μεγεθη δεν σχετιζονται απαραιτητα μεταξυ τους.
Προσπαθω να μιλησω με οικονομικους και οσο γινεται 'επιστημονικους' ορους και να κανω μια αναλυση. Οποιος θελει να απαντησει σε αυτο εχει καλως.

Valeroi

Valeroi

Κάτι δε καταλαβαίνω εγω τοτε..

http://philatelious.wordpress.com

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης