Η τελευταία μελέτη με την οποία συντάσσομαι και εγώ είναι του δάσκαλου Π.Ιωαννίδη η οποία δημοσιεύθηκε το 1975 και συμπληρώθηκε-απλοποιήθηκε το 1987.
Στη μελέτη του 1987 έγινε μια προσπάθεια ενοποίησης των λεπτομερειών και παρουσιάσθηκε ένας απλοποιημένος (οσο μπορεί να είναι) τρόπος κατάταξης.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει Π.Ιωαννίδης:
"Σαν πρωταρχικό κύριο παράγοντα και οδηγό λαμβάνω πάντα το ΧΡΩΜΑ με δευτερεύοντα αλλά και σοβαρό συνάμα βοηθό την ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ και σαν τριτεύοντα την ποιότητα και εμφάνιση της γόμας.Ακόμα είναι ανάγκη να τονισθεί οτι η μορφή της εκτύπωσης είναι τριτεύων βοηθός γιατί είναι αρκετά συχνό ακόμα και σε ενα ζεύγος γραμματοσήμων να διαφέρει δραματικά η εμφάνιση απο πλευράς εκτύπωσης"
Εγώ θα προσθέσω και την οδόντωση η οποία βοηθάει και αυτή σε κάποιο βαθμό.
Ακολουθώντας λοιπόν τα γραφόμενα του τελευταίου δάσκαλου ο οποίος δημοσίευσε μελέτη και ο οποίος δεν βρίσκεται δυστυχώς στη ζωή,καθώς και μερικές δικές μου διαπιστώσεις καθώς και άλλων μεταγενέστερων του δασκάλου,θα πούμε κάποια στοιχεία χωρίς πολλές λεπτομέρειες που θα βοηθήσουν στην κατάταξη τους φίλους συλλέκτες που προσπαθούν α εμβαθύνουν στο δύσκολο και πραγματικά σύνθετο αυτό πεδίο.
Ο βασικότερος βέβαια και μοναδικός κατα τη γνώμη τρόπος εξοικείωσης με το αντικείμενο είναι η συγκέντρωση μεγάλου δείγματος-υλικού το οποίο θα μελετηθεί σχολαστικά οπου με τη βοήθεια εμπειρότερου συλλέκτη του πεδίου, θα μπορέσει ο νέος συλλέκτης να εμβαθύνει και να προχωρήσει μόνος του.Είναι θέμα καθαρά αγάπης,προσπάθειας και συνεχούς μελέτης.
Έχει επεξεργασθεί από τον/την SHH_Egeo στις Τρι Ιαν 02, 2018 8:12 pm, 1 φορά