[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]Χαιρετώ την παρέα, χαίρομαι που υπήρξα η αφορμή ερωτήσεων στο πεδίο των μικρών κεφαλών, δεν συνηθίζεται γιατί οι μεγάλες κεφαλές έχουν τον μεγαλύτερο όγκο θεμάτων για να μην πώ την αποκλειστικότητα θεματολογίας στο φόρουμ
Οι μικρές κεφαλές ειδικά στην ταχυδρομική ιστορία εχουν πολλές μικρές και μεγάλες ανακαλύψεις και είναι ενα πεδίο για" πολύ ψαγμένους "
Δεν ξέρω αν διακρίνεται τώρα, είναι 25 Δημοσθένη.
Σχετικά με το τέλος σε δραχμές όντως ήταν 30 λεπτά οι οποίες αντιπροσώπευαν 25
Γιαυτό πάνω στον ενθουσιασμό μου χθές εγραψα 25 λεπτά
Ας τα πάρουμε με την σειρά γιατί νομίζω έχει ενδιαφέρον
Κατά το 2ο εξάμηνο του 1892,λογω της πτώσεως της συναλλαγματικής αξίας της δραχμής,απεφασίσθη η αύξηση του ταχ.τέλους απο 25 σε 30 λεπτά.Επειδή όμως η Ελλάδα ηταν μέλος της U.P.U.είχε την υποχρέωση να χρησιμοποιεί 25λεπτα γραμ/μα για το ταχ. τέλος εξωτερικού.
Ετσι απεφασίσθη η αλλαγή του χρωματισμού των 25 απο κυανούν σε βιολέ, τα οποία ετέθησαν σε κυκλοφορία την 1η Ιανουαρίου του 1893 κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο και επωλούντο ομως αντί 30 χάλκινων λεπτών ή 25 λεπτών "είς χρυσόν" διότι ο χρυσός δέν υποτιμήθη σε αντίθεση με την δραχμή
Η Ελλάδα με τον τρόπο αυτό δεν έχασε στην ουσία απο την μεταβολή αυτή, το κόστος φυσικά όπως γίνεται πάντα πέρασε στους κατοίκους της...
Ομοίως και γιά το τέλος συστάσεως χρησιμοποιήθηκε το βιολέ 25λεπτο που αντιπροσώπευε αξία 30 λεπτών.
Να τονισθεί εδώ οτι κανονικά επρεπε να χρησιμοποιείται για επιστολές εξωτερικού μόνο το βιολέ 25λεπτο ενώ αυτό στην πορεία άλλαξε και για τον λόγο αυτό βλέπουμε ή βιολε 25λεπτα ή γραμματόσημα των 30 λεπτων αιθροιστικά σε επιστολές ή mixed.
Ακολουθεί το Βασ.Διάταγμα.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] Στις 31.1.93 δόθηκε παράταση στην ανταλλαγή των γραμματοσήμων.
Το τέλος μειώθηκε σε 25 λεπτά τον Ιούνιο του 1900 καθώς και το τέλος σύστασης και το βιολέ 25 λεπτο πήρε την ονομαστική του αξία από τούδε και στο εξής
Η επιστολή που ανέβασα χθές είναι με αναχώρηση 12 Ιανουαρίου 1900 και το τέλος δεν έχει μειωθεί ακόμη.
Ο ταχ.υπάλληλος σωστά γράφει λοιπόν με κραγιόν 25 και το Ν εχει λογικά σχέση με την αξία των 30λεπτών που είταν σε μεταλικές δραχμές η αντιστοιχία του βιολέ 25λεπτου
Το μεγάλο μπλέ 79 μπήκε στην άφιξη και πρέπει να αντιπροσωπεύει τον αριθμό καταχωρήσεως στο βιβλίο συστημένων στο ταχ. Γραφείο της Κωνσταντινούπολης
Ακολουθεί απο την εξαιρετική μελετη του Θ.Παπαηλιού" Η ταχ. στορία των Αθηνών" σελ με τα νεα τέλη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ" (δεν έχω πρόχειρο το Βασ.Διάταγμα)
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]