artaleo έγραψε:Στο πρόσφατο τεύχος της Φιλοτέλειας 737 δημοσιεύτηκε η εξαιρετικά τεκμηριωμένη εργασία του φίλου Αλέκου Γαληνού σχετικά με τις χειρόγραφες ενδείξεις πόλεων σε μΚΕ. Τις βαφτίζει "διευκρινιστικές χειρόγραφες αναγραφές" (handwritten inscriptions for clarification) και εικάζει πως η αναγραφή γινόταν σε συστημένες επιστολές με δυσδυάκριτη σφράγιση. Σας προτρέπω να τη διαβάσετε, πραγματικά εντυπωσιακή μελέτη. ........................................
Με προβληματίζει η "σύμπνοια" τόσο πολλών ταχ. γραφείων στο να εφαρμόζουν την ίδια ακριβώς τακτική, χωρίς κάποια γνωστή επίσημη εντολή/διαταγή... Ιδίως αν σκεφτεί κανείς πως στην πατρίδα μας, ακόμα και όταν υπάρχουν επίσημα διατάγματα, οι παραβάσεις γίνονται συχνά κανόνας! Μήπως υπάρχει κάποια εναλλακτική άποψη από την ομήγυρη?
Ενα εξαιρετικό αρθρο-μελέτη του Αλέκου, ένα απο τα τόσα πολλά,σε πάρα πολλά φιλοτελικά πεδία ταχυδρομικής ιστορίας που έχει εμβαθύνει.Είμαστε τυχεροί που τον έχουμε δίπλα μας και συνεχώς μαθαίνουμε απο αυτόν!
Εξαιρετικά αντικείμενα και τα δικά σου Δημοσθένη, βάζουμε όλοι το λιθαράκι μας να πάμε παραπέρα τη γνώση.Μπράβο που το ανέδειξες και εδώ το συγκεκριμένο θέμα.
Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος για το συγκεκριμένο άρθρο,με τιμάει βεβαίως που κάνει αναφορά στο όνομα μου,γιατί δεν θυμάμαι άλλη φορά μετά την απόσυρση απο αυτό τον κόσμο των μεγαθηρίων Παπαιωάνου-Ιωαννίδη να γράφτηκε ενα άρθρο-μελέτη μικρών κεφαλών απο τους Αθηναίους μελετητές του πεδίου απο κοινού.
Ο Αλέκος απευθύνθηκε σε εμάς πρίν καταλήξει και μας το έστειλε πρίν το δώσει για δημοσίευση για διορθώσεις-συμπληρώσεις.Τί να διορθώσουμε όμως, ήταν οπως ολα τα άρθρα του πλήρες.
Να πάμε στο θέμα ομως:
Θα συμφωνήσω,θα ταυτιστώ θα έλεγα με τη μελέτη. Οσα αντικείμενα εχω δεί συγκλίνουν στο οτι πρόκειται για συστημένη αλληλογραφια εσωτερικού.Και στα δικά μου είναι κυρίως 20λεπτα ή πολλαπλάσια αυτών με μεγαλύτερο τέλος μπάντες των τριών 20λέπτων=60λεπτά, 2ο βάρος συστημένου.Θα βάλω και εγώ ένα τμήμα φακέλου(οχι απόκομμα) γιατί έχει και την πίσω όψη του φακέλου.Και αυτό είναι 40λεπτά και φεύγει απ Καρδαμύλη με αχνά αποτυπώματα και εχει άφιξη στην πίσω όψη ΣΠΑΡΤΗ.Να σημειώσω επίσης οτι ο ισπανικός κηρός εμπαινε βάσει εγκυκλίων στα συστημένα.Βλέπουμε υπάρχει εδώ.
Στα πρώτα αντικείμενα που εμφανίζονται είναι μεγάλες κεφαλές του Ερμού καιόπως λέει και ο Αλέκος ο κύριος όγκος του υλικού είναι μικρές κεφαλές και Ολυμπιακά Α.
Ας μεταφερθούμε όμως νοερά στην εποχή εκείνη.Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η επικοινωνία δια ζώσης μεταξύ των κατοίκων των μικρών χωριών μεταξύ τους? Βλέπουμε αντικείμενα απο χωριά με πολύ λιγους κατοίκους ή και απομακρυσμένα νησιά.
Η μόνη επικοινωνία των ταχυδρομικών γραφείων ήταν μέσω της αλληλογραφίας και των εγκυκλίων απο την κεντρική διεύθυνση των Αθηνών.
Εγώ θεωρώ ότι
υπήρξε κάποια κεντρική οδηγία για την εφαρμογή των χερόγραφων ενδείξεων.Η γνώμη μου αυτή ενισχύεται απο το ότι οι επιστολές αυτές ήταν συστημένες(?)οπου επιβάλετο να είναι γνωστό το γραφείο αποστολής γιατι στο βιβλίο συστημένων επρεπε να γίνει πλήρης καταγραφή του φακέλου και να πάρει αριθμό.Κάτι που στήν απλή αλληλογραφία δέν γινότανε.
Μεχρι στιγμής όπως λέει και ο Αλέκος δεν εχει βρεθεί η συγκεκριμένη οδηγία-εγκύκλιος αν και έχω"χτενίσει" οτι εχω βρεί.Είμαι σε συνεχή αναζήτηση και ελπίζω οτι και ο συγκεκριμένος γρίφος θα βρεί την απάντηση του
.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]